Linkovi

Otvoreno pismo HRV Bajdenu o Srbiji


Potpredsednik SAD Džozef Bajden
Potpredsednik SAD Džozef Bajden

Organizacija Hjuman rajts voč pozvala je potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da od srpskog premijera Aleksandra Vučića traži da preduzme konkretne korake u cilju zaštite ljudskih prava, koja, prema njihovoj oceni, u Srbiji napreduje brzinom puža.

U otvorenom pismu američkom potpredsedniku ta grupa je pozvala Bajdena da tokom razgovora s Vučićem ove sedmice u Vašingtonu apeluje na srpskog premijera da ubrza istragu ratnih zločina, posebno protiv vojnih i policijskih zvaničnika, koji možda snose komandnu odgovornost za zločine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Od Bajdena se traži i da insistira na temeljnoj istrazi prenosa tela stotina Albanaca s Kosova u centralnu Srbiju 1999. u pokušaju da se prikriju ubistva civila, a Hjuman rajts voč navodi i da, "uprkos obećanjima premijera Vučića, niko nije priveden pravdi" zbog ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, koji su uhapšeni, a zatim ubijeni u Srbiji 1999.

U pismu se još ističe i da je istraživanje Hjuman rajts voča pokazalo da novinari u Srbiji rade u "neprijateljskom okruženju", tako da se poziva Bajden da apeluje na efikasnu, nezavisnu i temeljnu istragu svih napada i pretnji novinarima i medijima, uključujući sajber kriminal.

XS
SM
MD
LG