Linkovi

Vakcina protiv HP virusa efikasna


18 godišnja Loren Fant u saveznoj državi Džordžiji prima vakcinu protiv ljudskog papiloma virusa

Uprkos kontroverzi nove studije pokazuju da je vakcina protiv ljudskog papiloma virusa delotvorna

Vakcina koja štiti od ljudskog papiloma virusa i vrsta raka koju može da izazove, pokrenule su raspravu u Sjedinjenim Državama s obzirom da je jedini način da neko dobije virus - seksualni kontakt sa inficiranim partnerom. Ali i pored moralnih, etičkih i političkih pitanja koja okružuju vakcinu, ljudskog papiloma virusa nove studije pokazuju da je ona delotvorna.***

Kijana Bjornson ima 17 godina. Ona je dobila vakcinu protiv ljudskog papiloma virusa kada je imala 11. Kada je prvi put predstavljena, vakcina je reklamirana kao način za sprečavanje raka grlića materice, jedne od najčešćih vrsta raka kod žena širom sveta. Ali ona štiti i od genitalnih bradavica, kao i genitalnih i oralnih vrsta raka.

Skupa je, tako da mnoga deca nisu mogla da je prime. U Sjedinjenim Državama, vakcina je takođe izazvala kontroverzu, jer neki roditelji brinu da bi mogla da im podstakne decu na seksualnu aktivnost. Zdravstveni stručnjaci se ipak slažu da je vreme za primanje vakcine u svakom slučaju pre nego što se to dogodi. Doktor Sajmon Dobson je sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi.

“Potrebno je da imate zaštitu protiv ljudskog papiloma virusa u ranijim godinama, kada imate najveće šanse da se zarazite seksualnim putem.”

U Sjedinjenim Državama vakcinu je do sada primila otprilike trećina dece, ali i pored toga, u najnovijoj studiji Centara za kontrolu i prevenciju bolesti navodi se da se broj slučajeva ljudskog papiloma virusa među tinejdžerkama proteklih godina smanjio za 50 odsto. Oko 79 miliona Amerikanaca, većina u ranim dvadesetim godinama, inficirano je ljudskim papiloma virusom. Virus obično nestane sam od sebe, ali Centri navode da on izaziva oko 19 hiljada slučajeva raka kod žena svake godine i još 8 hiljada kod muškaraca, kod kojih je u pitanju uglavnom vrsta oralnog raka. Vakcina se obično daje u seriji od tri doze.

U najnovijoj studiji rađenoj u Kanadi, navodi se da dve doze, ako se vakcinišu deca starosti od 9 do 13 godina, mogu da pruže isti nivo zaštite kao i tri doze date mladima od 16 do 26 godina. Dobson je predvodio studiju u koju su bile uključene devojčice i mlade žene iz obe starosne grupe, kod kojih je uporedio nivoe antitela na virus iz uzoraka njihove krvi.

“Dve doze za devojčice su svakako dovoljne za početak, ali nemamo odgovor na pitanje da li će to biti dovoljno da zaštiti žene u godinama kada su najosetljivije za dobijanje papiloma virusa.”

Istraživači planiraju dodatne studije kako bi ustanovili da li bi devojčicama kasnije trebalo dati dodatnu dozu. Dobson je sproveo studiju kako bi ustanovio da li bi plaćanje samo dve doze moglo da smanji najmanje jednu prepreku za dobijanje vakcine.
XS
SM
MD
LG