Linkovi

Šest žrtava sukoba u Mogadišu


Gradjani Somalije u Mogadišu, raseljeni zbog suše čekaju na očajnički potrebnu pomoć u hrani
Gradjani Somalije u Mogadišu, raseljeni zbog suše čekaju na očajnički potrebnu pomoć u hrani

Bar šest osoba je, kako se izveštava, ubijeno u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, dok se Afrička unija i vladine snage bore da zaštite pošiljke pomoći u hrani od napada ekstremista.

Očevici navode da je do napada došlo tokom današnjih žestokih sukoba – dan pošto je Svetski program hrane avionima dostavio 14 tona hrane u Mogadišu.

Vlada i trupe Afričke unije izgleda pokušavaju da zauzmu teritoriju koju drži al-Šabab, ekstremistička grupa povezana sa al-Kaidom, koja je zabranila dostavu pomoći Svetskog programa hrane Ujedinjenih nacija.

Portparol mirovnih čuvara Afričke unije, general-pukovnik, Pedi Ankunda, ističe da ova operacija ima za cilj da obezbedi nastavak rada pomenutih agencija i dostavu vitalnih zaliha izgladnelim gradjanima Somalije.

Ujedinjene nacije izveštavaju da je najmanje 100.000 gradjana Somalije nedavno naselilo u Mogadišu u potrazi za hranom i vodom kako bi spasli sebi život.

UN procenjuju da je hitna pomoć potrebna za 11 miliona ljudi na području Roga Afrike, pošto se taj region suočava sa najgorom sušom u proteklih šest decenija.

XS
SM
MD
LG