Linkovi

"Gubitak i nada" tema izložbe u Baltimoru


Izložba "Velika nada" u Baltimoru
Izložba "Velika nada" u Baltimoru

Iz bola i očaja često izrasta nada. Ta nada je tema nove umetničke izložbe u Baltimoru u saveznoj državi Merilend.

Na izložbi nazvanoj Velika nada, svoje radove izlaže 25 umetnika od kojih su neki uspeli da prevaziđu posledice velike trauma ili gubitka.

Ukrašavanje prozora mozaikom je pomoglo Denu Partelu da ublaži bol za suprugom koja je preminula od raka. Njegovo delo sastoji se od reči, ljubav je večna, ispisanih Morzeovom azbukom.

“Moja ćerka je dodala lekovite kamenčiće. Da bi u ovo delo uneo Konin duh, njen pepeo pomešao sam sa malterom, što je kod mene izazvalo navalu emocija.”

Slike pravljene od pažljivo odabranih komada tkanine odražavaju strah i nadu umetnice,koja je preživela rak dojke. Od svakog umetnika može nešto da se nauči, kaže direktorka muzeja Rebeka Hofberger.

Kao ljudska bića, možemo da iskoristimo svoju kreativnost na načine o kojima nismo ni sanjali i učinimo život bogatijim nego ikada pre.”

U američkom vizionarskom umetničkom muzeju izlažu se samo radovi samoukih umetnika poput Margaret Manzlaš. Ona je izložila dva rada, od kojih je jedan portret njene ćerke, crtan drvenim bojicama, a koji odražava očekivanja i snove devojčice koja postaje tinejdžerka.

Njeno telo je prekriveno čaurama, ali pošto ona počinje da sazreva, čaure se otvaraju i oko njene glave i kose lete leptiri."

Biserna skulptura kaveza sa pticama, sa ženskim likom anđela na vrhu, predstavlja seme nade. Umetnica Nensi Džozefson, koja je postala vudu sveštenica na Haitiju, kreirala je ovu skulpturu u duhu Haitija, koji štiti ptice u kavezu.

Sve ove male price predstavljaju seme nade koje ima priliku da odraste i kreće se na sigurnom. Tu su i otvori kroz koje mogu da ulaze ili izlaze.”

Jedan komad osporava mišljenje da su Indijanci koji žive u rezervatima koji imaju kockarnice svi bogati. Umetnik Kreg Norton, koji je polu-Indijanac,kroz ironiju i humor, kaže da njegovo delo takođe odražava lažnu nadu u kockanje.

Delo predstavlja lažne scenarije bogaćenja na brzinu, bolji život preko noći ili vraćanje nade, što se obično se nikada ne ostvari.”

Izložba Velika nada, koja odražava dobru, lošu i ružnu stranu života, ali i nadu u bolje sutra, biće otvorena do septembra sledeće godine.

XS
SM
MD
LG