Linkovi

Kineske vlasti upozoravaju demonstrante u Hong Kongu


Policija upotrebila suzavac protiv demonstranata u Hong Kongu
Policija upotrebila suzavac protiv demonstranata u Hong Kongu

Desetine hiljada demonstranata u Hong Kongu odbijaju zahteve vlasti da napuste ulice te kineske teritorije iako je Peking upozorio protiv stranog mešanja.

U današnjem saopštenju, vlada je takođe pozvala demonstrante da mirno napuste mesta protesta kako bi omogućili da se ponovo uspostavi sistem javnog prevoza.

Ipak, hiljade učesnika protesta ostalo je na ulicama blokirajući glavne raskrsnice. Brojni biznisi su zatvoreni.

“Mislim da će policija da se sukobi sa nama ali mi ne treba da se borimo sa njima. Zato što ne bi trebalo da koristimo svoje ruke da bi zaštitili naš Hong Kong i našu budućnost.”, kaže Gordon Čeng, demonstrant

U sukobima tokom noći, policija u opremi za razbijanje demonstracija upotrebila je suzavac i šok bombe u nameri da rasturi proteste koji su održani tokom vikenda. Nekoliko osoba je povređeno u sukobima. Velika masa demonstranata i dalje protestuje oko glavne vladine zgrade u Hong Kongu, ignorišući poruke studenata i pro-demokratskih lidera da se povuku zbog zabrinutosti da bi policija mogla da upotrebi gumene metke.

Jučerašnji sukobi dogodili su se nakon što je šef vlade Hong Konga, Leung Čun Jing izjavio da će vlasti pokrenuti novu rundu razgovora o izbornim reformama, ali nije precizirao vremenske odrednice za takve konsultacije. Demonstracije su, inače deo masovnih građanskih protesta u Hong Kongu u kojima se zahteva manje intervencija Pekinga u toj bivšoj britanskoj koloniji.

XS
SM
MD
LG