Linkovi

Hong Kong: Policija rasterivala demonstrante iz tržnih centara


Policijska intervencija u jednom od tržnih centara u Hong Kongu (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson)
Policijska intervencija u jednom od tržnih centara u Hong Kongu (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson)

Policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija su iz nekoliko tržnih centara u Hong Kongu rasterale okupljene građane koji su protestovali protiv tamošnjih vlasti u intervalu predbožićne kupovine.

U policijskoj interevenciji uhapšeno je nekoliko građana – tačan broj privedenih je, međutim nepoznat, javlja agencija Rojters.

U tržnom centru Juen Long, u blizini granice sa Kinom, stotine demonstranata su se okupile - da bi obeležile petomesečnicu od kada su nepoznate osobe, naoružane palicama i cevima, upale na stanicu voza i napale prolaznike i okupljene demonstrante.

Demonstranti su zahtevali da taj napad dobije pravni epilog uz povike: “Borba za slobodu” i “Podržite Hong Kong”.

“Pet meseci vlasti nisu ništa učinile. Zaslužujem odgovor, objašnjenje”, rekao je jedan od učesnika protesta koji se predstavio imenom Lo.

“Juen Lo više nije bezbedno mesto. Živimo u teroru ako strahujemo da ćemo biti prebijeni samo zato što smo odeveni u crno”, rekao je Lo – aludirajući na antivladine demonstrante i tamne tonove njihove odeće.

Policiji su upućene kritike da nije dovoljno brzo reagovala na pozive građana povodom tog incidenta – ali i zbog toga što tada nije priveden niko od prisutnih izgrednika. Nekoliko osoba uhapšeno je posle tog događaja – apolicija je saopštila da su napadači bili povezani sa organizovanim kriminalom i bandama – trijadama.

Protesti u Hong Kongu traju prethodnih sedam meseci. Proizašli su iz nezadovoljstva građana koji tvrde da se Kina poništava slobode garantovane principom “jedna zemlja dva sistema” formulisanim kada je Hong Kong prešao pod ingerencije Kine 1997. iz ruku Velike Britanije.

Deo građana nezadovoljan je policijskom brutalnošću ispoljenom nad demonstrantima. Oni traže nezavisnu istragu o optužbama o prekoračenju upotrebe policijske sile. Među zahtevima demonstranata je i oslobađanje privedenih učesnika protesta – kao i potpuna demokratuzacija Hong Konga.

XS
SM
MD
LG