Linkovi

Hong Kong otkazao razgovore sa demonstrantima


People walk to work as a protester sleeps on a main road in the occupied areas in Central district, Hong Kong, Oct. 9, 2014.

Studentski lideri demokratskih protesta u Hong Kongu pozvali su pristalice da nastave sa okupacijom javnih prostora, nekoliko sati pošto je vlada otkazala pregovore sa demonstrantima, koji je trebalo da ublaže nedelje tenzija u poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Aleks Čou iz Federacije studenata Hong Konga okrivio je vladu za zastoj u pregovorima, navodeći da studenti nisu učinili ništa da isprovociraju tu vladinu odluku.

Glavni sekretar Hong Konga, Keri Lem, prenela je novinarima da je poziv demonstranata da se proširi pokret uzdrmao poverenje vlade i učinio produktivne razgovore nemogućim. Razgovori su bili zakazani za petak.

Lem je izjavila da vlada ne želi da bude povezana sa mogućim “ilegalnim akcijama”, odnosno da ne može da prihvati činjenicu da će neko povezati te razgovore sa moguće ilegalnim postupcima pokreta “Okupiraj centar.”

Grupa studentskih lidera ranije danas je saopštila da neće odustati od sedećih protesta zbog kojih su delovi Hong Konga paralizovani skoro dve nedelje.

XS
SM
MD
LG