Linkovi

Oland poziva na jedinstvo u borbi protiv ID-e


Minut ćutanja u francuskom parlamentu, 16. novembar 2015.
Minut ćutanja u francuskom parlamentu, 16. novembar 2015.

U retkom obraćanju oba doma parlamenta, francuski predsednik Fransoa Oland danas je poručio da će Francuska pojačati ofanzivu u Siriji, gde su planirani samoubilački i oružani napadi, koji su se dogodili u Parizu u petak.

U govoru pred zakonodavcima u Versaju, Oland je rekao da su teroristi napali francuske vrednosti – kao što su život, kultura, sport i slavlje. “Francuska ne pravi razliku među bojama, poreklu, putu ili religiji. U Francuskoj su napadači želeli da ubiju mlade i svu njihovu raznolikost”, poručio je Oland.

Oland je takođe rekao da su napadi “čin rata” koji je planiran u Siriji, pripremljen i organizovan u Belgiji i izveden na francuskom tlu uz francusko saučesništvo.

Francuski predsednik je apelovao na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pod hitno usvoje rezoluciju protiv terorizma, a zakonodavcima je rekao i da je tražio sastanak sa predsednikom Barakom Obamom u ruskim liderom Vladimirom Putinom kako bi se ujedinili u borbi protiv Islamske države.

U međuvremenu, francuske vlasti su privele 23 ljudi u policijskim racijama širom zemlje, dok nadležni pokušavaju da identifikuju osumnjičene za organizovanje krvavih napada. Belgijanac marokanskog porekla, Abdelamid Abud proglašen je mogućim liderom organizovanja napada u kojima je poginulo 129 ljudi.

XS
SM
MD
LG