Linkovi

Saopštene nominacije za Oskare


Kris Pajn i predsednica Američke filmske akademcije Šeril Bun Ajzaks saopštavaju imena nominovanih, u Beverli Hilsu, 15. januara 2015.
Kris Pajn i predsednica Američke filmske akademcije Šeril Bun Ajzaks saopštavaju imena nominovanih, u Beverli Hilsu, 15. januara 2015.

U Holivudu su saopštena imena nominovanih za Oskara 2015. a na spisku se našla mešavina drama, komedija i istorijskih biografija.

Dva filma su izbila u prvi plan sa po devet nominacija, uključujući i onu za najbolji film. Satira o svetu šou biznisa, “Čovek-ptica” (Birdman) je priča o glumcu koji pokušava da unapredi svoju posustalu karijeru tako što će režirati jedan komad na Brodveju, dok je “Veliki hotel Budimpešta” (Grand Budapest Hotel) priča o legendarnom šefu recepcije jednog čuvenog evropskog hotela u periodu izmedju dva rata, koji je optužen za ubistvo I pokušava da dokaže svoju nevinost.

Druge dve nominacije su britanske biografske drame “Teorija svega” i “Igra imitacije”, koje se bave životima naučnika Stivena Hokinga i Alena Tjuringa.

Medju ostalim nominovanima za najbolji film su “Selma”, drama o američkom pokretu za gradjanska prava, drama o iračkom ratu “Američki snajperista”, “Whiplash” – nezavisni film o mladom džez bubnjaru i njegovom psihotičnom profesoru i “Dečaštvo” - priča o odrastanju, snimana u rasponu od 12 godina.

Mnogi kritičari smatraju da je medju njima favorit “Dečaštvo”, film koji je upravo osvojio nagradu Zlatni globus u kategoriji drame.

Za najboljeg glumca u glavnoj ulozi nominovani su Bredli Kuper za “Američkog snajperistu”, Stiv Karel za film “Lovac na lisice”, Benedikt Kamberbeč za “Igru imitacije”, Majkl Kiton za “Čoveka-pticu” kao i Edi Redmejn za ulogu u filmu “Teorija svega”.

Jedno od iznenadjenja bila je nominacija Marion Kotiljar za najbolju glumicu u filmu na francuskom jeziku “Dva dana, jedna noć”. Njoj se pridružuju Felisiti Džons za film “Teorija sveta”, Džulijen Mur za ulogu u filmu “I dalje Alis”, Rozamund Pajk za film “Iščezla” i Ris Viderspun za film “Divljina”.

Filmovi iz Poljske (Ida), Rusije (Levijatan), Argentine (Wild Tales), Mauritanije (Timbuktu) i Estonije (Tangerines) nominovani su za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Oskari će biti dodeljeni u Holivudu 22. februara.

XS
SM
MD
LG