Linkovi

"Holandija podržava članstvo CG u NATO i EU"


Ministri inostranih poslova Holandije i Crne Gore, Bert Kunders i Srđan Darmanović (gov.me/S.Matić)
Ministri inostranih poslova Holandije i Crne Gore, Bert Kunders i Srđan Darmanović (gov.me/S.Matić)

Holandija podržava crnogorski put u NATO i Evropsku uniju, a velika većina holandskih poslanika je za ulazak Crne Gore u NATO, poručio je ministar inostranih poslova te države, Bert Kunders koji je u utorak boravio u Podgorici

On je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Srđanom Darmanovićem, kazao da Holandija podržava Crnu Goru u evroatlantskim integracijama.

Upitan da li, nakon ratifikacije Protokola o crnogorskom članstvu u Holandiji, postoji mogućnost održavanja referenduma o tom pitanju, čemu se nadaju određene partije i pokreti iz Crne Gore, Kunders je rekao da su u Holandiji procedure i zakoni jasni i da to nema posebno veze sa Crnom Gorom.

„Proces ratifikacije u holandskom parlamentu je okončan i postoji velika većina koja je za ulazak Crne Gore u NATO. U Holandiji imamo zakon o konsultativnom referendumu, i možemo ratifikaciju završiti samo ako uzmemo u obzir ograničenja postavljena u tom zakonu“, pojasnio je on.

Upitan da prokomentariše navode kritičara NATO članstva da je Crna Gora na pragu NATO-a ne zbog reformi koje je postigla, nego zbog geopolitičkih interesa, Kunders je kazao da je NATO defanzivna organizacija koja nije upućena ni protiv jedne zemlje.

“Važno je da NATO nudi stabilnost državama članicama. NATO je savez vrijednosti, i mi treba da štitimo te vrijednosti, prije svega da očuvamo bezbjednost država članica NATO-a od rizika koji prijete vladavini prava“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Holandija snažno podržava evroatlantske integracije Crne Gore. Države su dugo sarađivale ne samo u oblastima kao što su vladavina prava, mediji, ekonomski odnosi, već i na unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

On je, govoreći o ulozi Crne Gore u regionu, rekao da je država uspjela da doprinese miru i stabilnosti regiona. Kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, Kunders je kazao da je Crna Gora tu napravila značajne korake i pokazala ozbiljnost kad su u pitanju zakonodavne reforme.

„Crna Gora je sad u procesu implementacije reformi i jačanju nezavisnosti institucija i podržavamo Crnu Goru u ovom važnom procesu“, dodao je on.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je ocijenio da je posjeta Kundersa jasan signal da Holandija ostaje opredijeljena pružanju pune podrške Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Prema riječima Darmanovića, fokus je stavljen na jačanje ekonomske saradnje i Crna Gora je zainteresovana za privlačenje holandskih investicija u sektore energetike i turizma.

Crna Gora je tokom pet godina vođenja pristupnih pregovora pokazala dobre rezultate, kako u organizaciji i planiranju, tako i u pogledu ispunjavanja obaveza, ocijenjeno je u razgovoru ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa ministrom inostranih poslova Holandije Bertom Kundersom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Kunders je pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila. On je istakao da će Holandija, kao i do sada, nastaviti da podržava politiku proširenja i pruža svu potrebnu podršku Crnoj Gori u sprovođenju reformi i napredovanju prema članstvu, s posebnim akcentom na vladavinu prava, poljoprivredu i finansije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG