Linkovi

Holandija i Italija dele mesto u SBUN


Holandija i Italija su preduzele redak korak juče i složile se da dele dvogodišnje ne-stalno mesto u Savetu bezbednosti UN-a posle izbora koji je okončan nerešenim ishodom.

Posle pet rundi glasanja obe zemlje, sa po 95 glasova, nisu obezbedile dvotrećinsku većinu potrebnu za mesto u Savetu bezbednosti. Nakon razgovora, dve članice EU su ponudile da podele to mesto, predviđeno za zapadnu Evropu i druge grupe, i to po godinu dana svaka.

“Odluka koju smo doneli je prilično originalna. Mislim da ćemo razogovarati i razraditi detalje te odluke. Dve stvari su jasne, mesto u Savetu bezbednosti je za jednu zemlju, a ne dve. Druga stvar koja je jasna je da ćemo saradjivati kao dobri prijatelji", rekao je italijanski ministar inostranih poslova Paolo Đentiloni.

U skladu sa postignutom kompromisom, Italija će biti ne-stalna članica Saveta bezbednosti 2017, a Holandija 2018, čime će se obema zemljama pružiti prilika da predsedavaju u Savetu jer se predsednički mandat rotira mesečno po azbučnom redu. Mesto u Savetu bezbednosti su takodje obezbedile Bolivija, Etiopija, Kazahstan i Švedska.

Sada ćemo učinti ono što smo obećali. Radićemo na prevenciji, mirovnim pitanjima i izgradnji mira. Radićemo na bezbednosnim i klimatskim pitanjima. Na pitanjima bezbednosti žena. Daću direktive svom osoblju da radi na transparentan način i da uključi sve, da razgovara sa zemljama, a ne samo o njima. Sada smo spremni da služimo i učinićemo to na osnovu naših vrednosti i principa povelje UN”, saopštila je švedska ministarka inostranih poslova Margo Valstrom.

Novoizabrane nestalne članice Saveta će zameniti Angolu, Maleziju, Novi Zeland, Španiju i Venecuelu, koje završavaju svoj mandat 31. decembra, dok će nove članice početi svoj mandat 1. januara 2017.

XS
SM
MD
LG