Linkovi

Holanđani i Britanci prvi glasaju na četvorodnevnim evropskim izborima


Lider britanskih laburista Džeremi Korbin gestikulira nakon glasanja na lokalnom biračkom estu u Londonu, 23. maja 2019.

Holandska i britanska birališta otvorena su u četvrtak na izborima za Evropski parlament, čime je započelo četvorodnevno glasanje u bloku koji čini 28 zemalja. Na izbrima će se suprotstaviti pristalice dubljih integracija i populistički evrosekptici koji žele više ovlašćenja za svoje nacionalne vlade.

Pola sata nakon što je počelo glasanje u Holandiji, birališta su otvorena i širom Velike Britanije, jedine u kojoj se uz Holandiju glasa u četvrtak i nacije koja se i dalje rve po pitanju svojih planova o napuštanju Evropske unije, pod vođstvom borbene primejerke Tereze Mej.

Izbori, koji se završavaju u nedelju uveče, dolaze u vreme dok se populisti i nacionalisti zalažu za smanjenje moći EU, dok tradicionalno moćne države poput Francuske i Nemačke insistiraju da je jedinstvo najbolji amortizer protiv promenljivih ekonomskih i bezbednostih interesa u narastajućem novom svetskom poretku.

Gert Vilders, lider holadske Slobodarske partije (PVV), zamenik premijera Italije Mateo Silvani i liderka Francuske partije nacionalnog ujedinjenja Mari le Pen na velikom mitingu evropskih nacionalista i desničara u Milanu, 18. maja 2019.
Gert Vilders, lider holadske Slobodarske partije (PVV), zamenik premijera Italije Mateo Silvani i liderka Francuske partije nacionalnog ujedinjenja Mari le Pen na velikom mitingu evropskih nacionalista i desničara u Milanu, 18. maja 2019.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je izazov "ne ustuknuti pred koalicijom destrukcije i dezintegracije", koja će težiti razmontiravanju jedinstva EU koje je građeno tokom poslednjih šest decenija.

U značajnom izazovu za te centralističke snage, populisti izlaze na ove izbore široko ujedinjeni. U subotu, italijanski antiimigrantski nastrojen ministar unutrašnjih poslova, Mateo Salvini, pridružio se mitingu 10 drugih nacionalističkih lidera, uključujući i liderku ekstremne desnice u Francuskoj, Mari le Pen iz Partije francuskog nacionalnog okupljanja i Jergu Mojtenu iz Alternative za Nemačku.

U četvrtak ujutro, lider britanskih laburista Džeremi Korbin poslao je poruku uz upozorenje da je "ekstremna desnica u usponu" i dodao da će "akcije koje preduzmemo sada imati velike posledice po našu budućnost".

Birači širom Evrope biraju 751 poslanika, mada bi njihov broj trebalo da padne na 705 nakon što Britanija napusti EU. Holanđani sada imaju 26 poslaničkim mesta, a imaće 29 nakon Bregzita. Velika Britanija ima 73 evropska poslanika, koji će ostati bez posla kada njihova zemlja okonča haotičan razvod od EU.

Rezultati četvorodnevnog glasanja neće biti objavljeni do nedelje uveče, ali holandski javni servis NOS objaviće izlazne ankete nakon što birališta budu zatvorena u četvrtak uveče.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG