Linkovi

Hojt Ji: Uspesi i izazovi na Balkanu


Hoyt Yee Deputy Assistant Secretary
Hoyt Yee Deputy Assistant Secretary

Na pretresu pred Helsinškom komisijom, zamenik pomoćnika državnog sekretara izrazio je nadu da će Srbija nastaviti reforme nakon izbora, a Crnoj Gori poručio da ubrza reforme na putu ka NATO-u.

Impresivni uspesi koji su ostvareni na području Balkana u poslednje vreme ne bi trebalo da zamagle ozbiljne izazove koji su i dalje prisutni u tom regionu, poručio je na današnjem pretresu pred američkom Helsinškom komisijom zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji. Govoreći o Srbiji, on je izrazio nadu da će se posle prevremenih izbora nastaviti put reformi, kao i dalja primena istorijskog sporazuma koji je Srbija postigla sa Kosovom u aprilu prošle godine.

Puna implementacija briselskog sporazuma neće biti laka, i SAD moraju da ostanu angažovane u odnosima sa Prištinom, Beogradom i Evropskom unijom da bi se napredak nastavio. Obe strane će biti suočene sa brojnim politički teškim odlukama narednih godina, možemo da očekujemo izvesne korake unazad, kao i nefleksibilnost. Medjutim, uveren sam da će Srbija i Kosovo ostati na tom putu jer je on neodvojiv od njihovih težnji da se pridruže EU.

Na unutrašnjem planu, izbori u Srbiji 2012. proizveli su koalicionu vladu koja je bila posvećena reformama i razvoju odnosa sa EU i SAD. Kako se Srbija bliži prevremenim izborima, nadamo se da će sledeća vlada imati mandat da sprovodi važne unutrašnje reforme neophodne da bi se oživelo srspko tržište rada, poslovna klima i ekonomija
“, konstatovao je Ji.

O Crnoj Gori se na pretresu Helsinške komisije uglavnom govorilo u kontekstu priključenja NATO-u I mogućnosti širenja Alijanse na ovogodišnjem samitu u Britaniji. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara ocijenio je da Crnoj Gori preostaje još posla na sprovođenju neophodnih reformi, uz poruku da Sjedinjene Države i ostali saveznici i dalje podržavaju politiku otvorenih vrata Alijanse.

“Rekli smo Crnogorcima da, iako su vrata otvorena, vrijeme ističe od sada do vremena kada će saveznici morati da donesu odluku. Crna Gora mora da postigne napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da reformiše bezbjednosne i obavještajne službe i da pokaže da javnost podržava članstvo u NATO. Ta podrška je, prema novim istraživanjima javnog mnjenja, sada prilično niska. NATO saveznici bi voljeli da vide da je za priključenje zainteresovana ne samo vlada, već i građani.

Tako da ako Crna Gora može da postigne značajan napredak u tim oblastima, u ovom preostalom kratkom periodu, mislim da bi postojalo veliko interesovanje među saveznicima u procjeni tog napretka i pružanju podrške Crnoj Gori da napreduje ka cilju da postane članica.rez. Niko nije rekao Crnoj Gori da je nemoguće da postane članica. Svi smo naglasili da nema mnogo vremena, da preostali mjeseci ne ostavljaju mnogo vremena za Crnu Goru da uradi ono što je preostalo. Ali i dalje govorimo, i nisam čuo da tome protivrječi ni jedna zemlja, je da su vrata otvorena, možda samo malo u ovom trenutku, ali da je i dalje moguće."
XS
SM
MD
LG