Linkovi

Hoće li Nemci dati i četvrti mandat "Mutti"?


Predizborni plakat Angele Merkel

Nemci izlaze na izbore u nedelju, koji će odlučiti da li će Angela Merkel osvojiti i četvrti uzastopni mandat. Mnogi su otpisali njene šanse za pobedu dok se Nemačka borila sa migrantskom krizom 2015 - ali izgleda da je preživela oluju, dok ankete ukazuju da zajedno sa svojom Hrišćansko-demokrtskom strankom vodi sa bezbednom većinom od 14 odsto.

U Nemačkoj je zovu muti, odnosno mamica. Izborni posteri hvale njenu inteligenciju, promišljenost i odlučnost, uz obećanje da će voditi Nemačku ka novim uspesima. Ankete pokazuju da se birači slažu.

“Ali mislim da veliku ulogu imaju i izbor Trampa, Bregzit I nestabilnost u svetu.”, kaže Džulijan Gopfard iz LSE.

Lideri Evropske unije se nadaju da će pobeda Merkel ojačati zamah evropskog bloka, koji se oporavlja od nekoliko simultanih kriza. Glavna među njima - priliv migranata. Blizu milion azilanata ušlo je u Nemačku tokom 2015. Mnogi su prognozirali kraj političke karijere Merkel.

“Moram iskreno da kažem da ako treba da se izvinjavamo zbog iskazanog prijateljstva prema ljudima u nevolji, to ne bi bila moja zemlja.”

Merkel je nastojala da pridobije birače, obećanjem da će imigrantski zakoni da budu pooštreni. Međutim, kriza je doprinela jačanju ultradesničarske stranke Alternativa za Nemačku, ili AfD, koja posle nedavnih terorističkih napada takođe ističe bezbednost kao ključno pitanje.

“Sve što ostvare iznad 10 odsto biće definitivno uspeh za njih. Treba imati u vidu da postoje samo četiri godine. “, ocenjuje Gopfard.

Anti-imigrantska retorika je uzburkala kampanju AfD-a.

Nisu svi glasači AfD desničarski ekstremisti, to je potpuno jasno. Ipak, mislim da je rukovodstvo stranke, ekstremističko. I to je problem.”, kaže politikolog Hajo Funke.

AfD bi mogao da postane glavna opoziciona stranka zavisno od sastava vladajuće koalicije koja će biti sastavljena posle izbora.

To sa svoje strane zavisi od izbornog uspeha Socijaldemokratske stranke, koju vodi bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je na drugom mestu po anketama.

Moj utisak je da ljudi u ovoj zemlji slušaju. Svaki drugi Nemac je još neodlučan za koga će glasati.”, poručuje Martin Šulc iz SDP.

Svet takođe prati. Svojom podrškom Pariskom klimatskom sporazumu, zagovaranjem slobodne trgovine i svojom oštrom osudom represije u Turskoj, uloga Nemačke raste na međunarodnoj sceni.

Možete to da vidite i u nemačkim medijima, tu vrstu komentara. Ali, to nije najvažnije pitanje u samoj Nemačkoj. Čini mi se da Nemci i dalje nerado prihvataju takvu ulogu," kaže Godfard.

Umesto toga, prioritet za Nemce je unutrašnja stabilnost - time će se rukovoditi na skorim izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG