Linkovi

Hoće li Rusija ponovo u G7?


Lideri sedam najvećih svetskih ekonomija na samitu u Bijaricu, Francuskoj

Jedna od nezavničnih tema na proteklom samitu G7 bila je potencijalni povratak Rusije u grupu 2020, što je ideja američkog predsednika Donalda Trampa. Moskva je izbačena iz Grupe 8 zbog aneksije Krima 2014. Ipak, ideja da se Vladimir Putin pojavi na narednom samitu, čiji je domaćin Amerika, imala je mlak odjek u Moskvi.

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je pozvao da se Rusija vrati u klub sedam najrazvijenijih svetskih ekonomija.

“Mislim da je bolje da Rusiju imamo pod kontrolom, nego da je pustimo. Možemo li da preživimo u oba slučaja? Da, mislim da možemo”

U Rusiji se mnogo diskutuje o Trampovoj ideji, ali su analitičari skeptični.

“Predsednik Tramp mnogo provocira. Provocira medije i često ne možemo da uzmemo to što kaže zdravo za gotovo. Sećate se da je 2018. već predložio da se Rusija vrati u G7. Sve to sa ciljem da se pravi medijska buka i možda se nešto i desi na kraju – ljudi se naviknu na tu ideju i Rusiju stvarno pozovu nazad”, kaže politički konsultant Vitalij Šklijarov.

Vladimir Putin je oprezno prokomentarisao tu mogućnost.

“Grupa 8 ne postoji. Kako mogu da se vratim u organizaciju koja ne postoji? Ovo je sada G7, ne G8. Ipak, nikada nismo odbili ništa što je u vezi sa okvirom mogućih pregovora između osam zemalja. Ali kada je bio naš red da budemo domaćini samita, naši partneri se nisu pojavili. Bili bismo srećni da u bilo kom trenutku organizujemo samit, čak i za Grupu 7“

Putin igra pametnu stratešku igru, kaže istoričar Nikolaj Rudenski.

“Videli smo kako koketira kada priča o G7, kaže “videćemo”. Ruski lideri će, kada je reč o propagandi, sigurno iskoristiti ovu priliku. Kremlj obično definiše situaciju sa Rusijom ovako: Izbačeni smo iz G7 bez razoga, ali smo ponosni i snažni, a sada su neprijatelji shvatili da su napravili grešku i hoće da je isprave”

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Saveta ruske federacije Konstantin Kosačev nedavno je opisao G7 kao “sedam protiv jednog”, a ne “sedam plus jedan”

Analitičari sugerišu i da, bez obzira na ideologiju, Rusija nije zainteresovana da se priključi G7 iz praktičnih razloga.

“U aktuelnoj političkoj situaciji, Kremlj ne vidi velike koristi od ponovnog formiranja G8. Misle da se može pregovarati na drugim platformama. Takođe, iz praktičnih razloga, možda misle da su platforme G7 i G8 zastarele”, kaže Vitalij Šklijarov.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Saveta ruske federacije Konstantin Kosačev nedavno je, govoreći o mogućem pozivu Rusiji da se vrati, opisao G7 kao “sedam protiv jednog”, a ne “sedam plus jedan”.

Da bi se to izbeglo, Kosačev je pozvao na transformisanje G7 pozivanjem Kine i Indije da se priključe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG