Linkovi

Hladan susret Putina i Merkel u Sočiju


Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin obraćaju se novinarima posle razgovora u Sočiju, 2. maja 2017.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin obraćaju se novinarima posle razgovora u Sočiju, 2. maja 2017.

Prvi put nakon ruske aneksije Krima, nemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je u Rusiju, na sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom. Teme razgovora dvoje lidera bila su pitanja poput Sirije i Ukrajine, oko kojih Nemačka i Rusija imaju različite stavove, ali je jedan od zaključaka sastanka Putin – Merkel da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri.

U letnjikovcu u Sočiju, nemačku kancelarku čekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Kako prenose novinske agencije, njihov susret bio je poprilično hladan, a govor tela odavao je napetost.

Teške su bile i teme: situacija u Ukrajini, Siriji, prava LGBT populacije u Rusiji, mešanje Moskve u izbore u Americi – gde su ove dve zemlje na različitim pozicijama. Ipak, Merkelova je ponovila da postoje i oblasti gde dve zemlje dobro sarađuju.

“ Vidim napredak u bilateralnim odnosima. Za mene ostaje cilj da dostignemo tačku u kojoj možemo da ukinemo evropske sankcije Rusiji kroz primenu dogovora iz Minska, jer su te dve stvari povezane. Bez obzira na razlike, Nemačka i Rusija razvijaju bilateralne odnose u ekonomiji, nauci, istraživanjima i razmeni mladih – I to bih volela da naglasim.”

Ruski predsednik, koji je ranije rekao da želi da poboljša odnose sa Nemačkom uprkos neslaganjima, pozvao je da se sprovedu dve nepristrasne istrage: jedna o eksploziji OEBS-ovog automobila u Ukrajini pre 10 dana, a druga o napadu hemijskim oružjem u Siriji.

“Smatram da rešenje za Siriju može da se nađe samo mirnim putem, i pod okvriaima UN. Ruska strana naglašava potrebu za nezavisnom istragom navodnog napada hemijskim oružjem 4. aprila u Siriji. Nedvosmisleno osuđujemo korišćenje hemijskog oružja. Oni koji su krivi za pogibiju desetina civila u Siriji moraju da odgovaraju, nakon nezavisne istrage“.

Putin i Merkelova razgovarali su i o navodnom ruskom mešanju u američke izbore – što je Vladimir Putin ponovo negirao i rekao da su to “glasine za političku upotrebu” u SAD.

XS
SM
MD
LG