Linkovi

HRV: Turska policija mučila zatvorenike


Turski građanin (drugi s leva) pljuje prema pripadniku turskih oružanih snaga kojeg privodi policijac, zbog sumnje da je umešan u pokušaj puča u julu

Policija u Turskoj iskoristila je vanredno stanje, uvedeno u zemlji posle neuspešnog pokušaja puča u julu, kako bi mučila pritvorenike, navodi se u najnovijem izveštaju koji je objavila organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč".

U izveštaju se pominje 13 slučajeva torture od strane policije, koji su omogućeni zahvaljujući dekretima donetim za vreme vanrednog stanja, kojim se vladini službenici lišavaju odgovornosti za svoje postupke.

"Uklanjanjem zaštitnih mehanizama protiv torture, turksa vlada je u osnovi napisala blanko ček za svoje agencije koje sprovode zakone i dala im mogućnost da muče i maltretiraju zatvorenike kako im je volja”, izjavio je Hju Vilijamson, direktor Hjuman rajts voča za Evropu i centralnu Aziju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je vanredno stanje u julu, posle neupešnog pokušaja puča, a od tada je privedeno više od 30 hiljada ljudi, od kojih su većina radli u vojsci, obrazovnom i pravosudnom sistemu.

XS
SM
MD
LG