Linkovi

Put 66 u SAD inspiracija za izložbu


Istorijski put 66, poznat i kao glavna ulica Amerike, postao je simbol 20. veka za one sa nemirnim duhom željnim putovanja i boljeg života.

Legendarni auto-put koji vodi od Čikaga do Los Anđelesa – put 66, ponudio je put ka boljem životu za mnoge Amerikance i postao simbol 20. veka za one sa nemirnim duhom željnim putovanja. Ovaj autoput, takođe poznat i kao glavna ulica Amerike, poslužio je kao inspiracija izložbi otvorenoj u Los Anđelesu.

Generacije su tim putem došle na zapadnu stranu kontinenta - putovanje koje su u poslednjih nekoliko godina ponovili ljubitelji klasičnih automobila.

Put 66 pokriva skoro 4 hiljade kilometara središta Amerike i zapada. Pisac Džon Stajnbek ga je zvao majkom svih puteva, a 1950-ih je postao simbol slobode za popularnog pisca bit generacije, Džeka Kerueka autora knjige “Na putu”.

Njegov originalni tekst otkucan na 35 metara papira na odmotavanje, izložen je u Nacionalnom centru Otri na zapadu Amerike.

Izložena je i gitara Vudija Gatrija, pevača, jednog od mnogih koji su voleli da veličaju ovaj autoput kojim se bežalo iz Oklahome tokom velike suše 1930-ih godina.

Džez muzičar Bobi Trup takođe je opevao put 66 u hitu iz 1946. godine.

Kustos izložbe u Nacionalnom centru Otri, Džefri Ričardson objašnjava da se razvoj zapada zemlje 1940-ih i 50-ih godina dogodio uglavnom duž ovog autoputa.

"Tokom eksplozije američkog društva u godinama posle Drugog svetskog rata, u eksploziji ekonomije, ljudi, put 66 je u isto vreme postao žila kucavica pri selidbi ljudi po zemlji, a i popularna turistička destinacija", priča Ričardson.

Taj autoput je bio inspiracija za američku seriju “Put 66” iz 1960-ih, koja je postavljena na Jutjub.

Ali sveobuhvatni nacionalni sistem auto-puteva, koji je 1950-ih sagrađen po nalogu tadašnjeg predsednika Dvajta Ajzenhauera, obilazio je sve više delova puta 66, te je 1985. godine on najzad zatvoren za saobraćaj, iako većina puta i dalje postoji.

Za mnoge koji krenu put zapada, Tihi okean u Santa Monici u Kaliforniji je kraj putovanja. Den Rajs je vlasnik prodavnice suvenira na doku u Santa Monici i često koristi taj auto-put.

"Do sada sam ga prešao 29 puta. Od početka do kraja, od Čikaga do Los Anđelesa. Ako računamo i onda kad sam vozio jugozapadom, to ne mogu ni da izbrojim. Mnogo puta sam to uradio", kaže Rajs.

Put 66 i dalje privlači turiste koji žele njime da voze i druge koji žele da uživaju u njegovoj romantičnoj strani.

"Kada izađete na sred Kanzasa i Oklahome ili Penhendla u Teksasu ili Nju Meksiku i kada se put otvori pred vama i ne postoji ništa osim vas, neba i vetra u kosi, to je prilično moćno", zaključuje Rajs.

Stanovnike Los Anđelesa, samog kraja auto-puta, put 66 i dalje priziva.

XS
SM
MD
LG