Linkovi

Četvrt Vest Adams - magnet za umetnike


Kod brojnih kuća u Vest Adamsu - istorijskoj četvrti Los Andjelesa, primetan je uticaj arhitekture Japana i Pacifika.
Kod brojnih kuća u Vest Adamsu - istorijskoj četvrti Los Andjelesa, primetan je uticaj arhitekture Japana i Pacifika.

Los Anđeles je počeo brzo da se razvija nakon Drugog svjetskog rata i u tom periodu je izgrađena većina kuća i građevina u tom gradu. Stanovnici, koji se vraćaju u predgrađa, počeli su međutim da renoviraju starije kuće u pojedinim susjedstvima. Novinar “Glasa Amerike” Majk O Saliven obišao je četvrt koja je postala dom umjetnika koji pokušavaju da očuvaju nasleđe Los Anđelesa.

Četvrt Vest Adams je mirno pregradje, udaljenom od prometnih ulica, sa kućama iz 19-og vijeka u viktorijanskom ili kasnijem stilu poznatom kao “Arts and Crafts”, dok su na pojedinim vidljivi uticaji sa azijskog kontinenta. U susjedstvu živi veliki broj umjetnika, koji su nedavno otvorili svoje domove za posjetioce. Među njima je i Džon Peterson, član Asocijacije za očuvanje nasledja Vest Adamsa.

Kuća u španskom stilu iz 1932. pruža inspiraciju umetnici Džordžiji Toliver.
Kuća u španskom stilu iz 1932. pruža inspiraciju umetnici Džordžiji Toliver.

"Vest Adams je poslednjih nekoliko godina postao umjetnička četvrt. Renovirane kuće koriste se i kao ateljei, tako da trenutno, osim ovog divnog arhitektonskog nasljeđa, dijelimo i umjetnost”.

Kuća iz 1932 godine, sagrađena u španskom stilu, služi kao inspiracija umjetnici Džordžiji Toliver. U njenoj unutrašnjosti mogu da se vide rijetki radovi - ručno rađene pločice i prozori sa vitražima.

Stari su osamdeset godina i još su ovdje. To je mnogo bolje od stvari koje traju deset godina i koje morate da zamijenite”, primećuje Džordžija.

Umjetnici Alfredo de Batuk i Donald Ferguson takođe žive u ovom području. Ferguson ističe da je njegov istorijski dom decenijama bio pažljivo renoviran.

"Riječ je o dugotrajnom procesu. Ovdje sam već 35 godina”.

Za umjetnike poput Fergusona, Vest Adams je urbana oaza. Veliki broj kuća u toj četvrti moraju, međutim, da budu renovirane. Elizabet Fener, koja se doselila ovdje iz predgrađa, kaže da vrijedi uložiti taj trud.

"Mislim da Los Anđeles doživljava renesansu, zato što poznavanje prošlosti podstiče naše uzbuđenje u pogledu sadašnjosti".

Stanovnici kažu da će ovo istorijsko susjedstvo, koje je postalo umjetnički centar, biti važan dio budućnosti grada.



XS
SM
MD
LG