Linkovi

Hilari Klinton završava posetu regionu


Hilari Klinton obraća se albanskom parlamentu.
Hilari Klinton obraća se albanskom parlamentu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u Tirani završava balkansku turneju tokom koje je posetila Sarajevo, Beograd, Prištinu i Zagreb.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u Tirani završava balkansku turneju tokom koje je posetila Sarajevo, Beograd, Prištinu i Zagreb. Ona se danas obratila se albanskom parlamentu, pozivajući političare da obezbede da parlamentarni izbori sledeće godine budu pravedni I pošteni.

Poseta Hilari Klinton Tirani poklapa se sa obeležavanjem stote godišnjice nezavisnosti Albanije od Otomanskog carstva. Tim povodom, ona se osvrnula ne izuzetne istorijske dogadjaje u Albaniji u proteklom veku – invazije, okupaciju, komunističku diktaturu I izolaciju, kada gradjani, lišeni političkih i društvenih sloboda i mogućnosti za napredak u društvu, nisu imali priliku da napuste zemlju i potraže te vrednosti u drugim delovima sveta.

Albanija je sada članica NATO-a na putu ka punoj integraciji u Evropu, istakla je Klinton ali i dodala da zemlja mora da nastavi rad na jačanju demokratije, izgradnji ekonomije i stvaranju budućnosti u skladu sa aspiracijama njenih gradjana.

Obraćajući se albanskom parlamentu, ona je navela da će predstojeći meseci biti od ključnog značaja - počevši od sprovodjenja slobodnih i poštenih izbora narednog juna. Američka državna sekretarka takodje je pozvala albanske lidere da grade kulturu saradje koja prevazilazi političke nesuglasice kako bi albanska demokratija procvetala.

Imajte drugačija politička uverenja. Verujte da biste bili bolji lider od onog drugog. To je smisao politike – ne biste radili taj posao da ne verujete u svoje sposobnosti. Ali na kraju, od demokratskih lidera se očekuje da pojedinačne i stranačke interese podrede nacionalnim interesima”, poručila je Hilari.

Kao što često čini kada se obraća predstavnicima mladih demokratija, ona je podsetila na žestoku predizbornu bitku koju je vodila sa predsednikom Barakom Obamom, i kako je posle svega toga pristala da služi kao državna sekretarka u njegovoj administraciji.

Hilari Klinton je apelovala na albanske lidere da se bore protiv korupcije navodeći da je ona “kancer koji nagriza društvo, iscrpljuje resurse, blokira ekonomski rast i štiti nekompetentne i nemoralne lidere, a što je najgore od svega – stvara kulturu u kojoj su oni nedodirljivi što ljudima oduzima volju da unaprede svoje živote i život svoje zajednice.”
Hilari Klinton posle sastanka sa predsednikom Josipovićem u Zagrebu
Hilari Klinton posle sastanka sa predsednikom Josipovićem u Zagrebu

Klinton: Hrvatska "sidro" stabilnosti u regionu

Dan pre posete Tirani, državna sekretarka je boravila u Zagrebu, gde je poručila da će predstojeći ulazak Hrvatske u Evropsku uniju privući više američkih investitora, ukoliko ta zemlja otvori svoje tržište za konkurenciju iz inostranstva.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović naveo je da je ulazak u EU idućeg jula prilika da se pokaže investitorima koliko toga Hrvatska ima da im ponudi.

Pokazaćemo šta sve možemo, to je za nas velika prilika ali je na nama da pokažemo kako ćemo je iskoristiti.”

Klinton je primetila da u današnjoj ekonomskoj klimi svi traže načine da otvaraju nova radna mesta, obnove konkurentnost i podstaknu ekonomski rast. Ona je izjavila da veruje da je Hrvatska dobro pozicionirana da privuče više stranih investicija ako otvori svoja domaća tržišta.

Imate obrazovanu radnu snagu, razvijenu infrastrukturu, veoma povoljan geografski položaj. Vi ste obećavajuća destinacija za investicije. Medjutim, takodje imate veoma visoku stopu nezaposlenosti medju mladim ljudima koja bi mogla da se reši otvaranjem vašeg poslovnog sektora za veću konkurenciju.”

Predsednik Josipović rekao je da su hrvatski lideri svesni tih prepreka, te da rade na njihovom otklanjanju.

Hilari Klinton je istakla da je Hrvatska “sidro stabilnosti i prosperiteta na Balkanu” i da je primer toga šta gradjani i politički lideri mogu kada rade na ostvarenju zajedničkog cilja.

"Ova zemlja je načinila krupne korake u borbi protiv korupcije i sprovodjenju vladavine zakona – od sprovodjenja sudjenja za ratne zločine do reforme sistema pravosudja. Za Hrvatsku je takodje jedan od prioriteta da uključi etničke manjine i obezbedi jednake mogućnosti svim gradjanima.”

Klintonova se zahvalila Josipoviću na učešću Hrvatske u medjunarodnim bezbednosnim snagama u Avganistanu, kao i pomoći u rešavanju “izuzetno teških problema” koje predstavljaju Sirija i Iran.
XS
SM
MD
LG