Linkovi

Hiljade Rusa u šetnji za Nemcova


Umesto planiranog skupa protiv rata i predsednika Putina, koji je trebalo da predvodi 55-godišnji opozicioni lider, u centru Moskve okupili se građani da odaju poštu ubijenom - kako ga je predsednik Obama nazvao - "neumornom borcu" za prava ruskog naroda...

Hiljade ljudi učestvovale su u protestnoj šetnji u centru Moskve kako bi odali poštu ubijenom opozicionom lideru Borisu Nemcovu.

Mnogi od ulesnika protesata nosili su natpise "ja se ne plašim", u znak sećanja na liberalnog političara i glasnog kritičara predsednika Vladimira Putina. Organizatori tvrde da se 70 hiljada priključilo šetnji za Nemcova, ali moskovska policija je saopštila da se okupilo znatno manje ljudi, oko 16 hiljada.

Neki od demonstranata, među kojima je bilo i mladih i starih, nosili su slike 55-godišnjeg opozicionog političara, koji je ubijen na mostu blizu Kremlja u petak uveče dok se vraćao kući iz restorana.

Ruske vlasti, koje obično vrlo teško i sporo izdaju dozvole za velike opozicione skupove, ekspresno su odobrili memorijalnu šetnju na dan kada je Nemcov planirao da predvodi demonstracije protiv rata i predsednika Putina. Umesto toga, održan je memorijalni skup za čoveka koga je američki predsednik Barak Obama nazvao "neumornim borcem" za prava ruskog naroda.

Policija traga za odgovornima, a Kremlj je saopštio da lično nadgleda istragu.

XS
SM
MD
LG