Linkovi

Svetski lideri osudili ubistvo Nemcova


Ruske vlasti su dale dozvolu opozicionim liderima da u nedelju u Moskvi održe marš u znak sećanja na ubijenog opozicionog lidera Borisa Nemcova.

Ruske vlasti su odobrile opozicionim liderima da u nedelju održe marš u Moskvi u znak sećanja na opozicionog lidera Borisa Nemcova, koji je ubijen u petak kasno uveče, par sati pošto je na radio stanici Ekho Moskvy apelovao na gradjane da protestuju protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, rata u Ukrajini i ekonomske krize u zemlji.

Taj marš će zameniti planirani opozicioni skup, a gradske vlasti su ga odmah odobrile, dozvolivši da se 50.000 ljudi okupi u znak sećanja na Nemcova.

Opozicioni lider je u petak uveče prelazio most na reci Moskvi sa poznanicom iz Ukrajine kada su napadači iz automobila pucali na njega. Ruski ministar unutrašnjih poslova je naveo da je Nemcov ubijen sa četiri hica, u blizini Kremlja, a žena koja je bila sa njim nije povređena.

Od kako su nadležne službe uklonile telo Nemcova sa mosta, ožalošćeni ostavljaju bukete cveća na mestu ubistva.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko osudio je ubistvo Nemcova, nazvavši tog aktivistu "mostom" izmedju Ukrajine i Rusije.

Američki predsednik Barak Obama takođe je osudio "brutalno" ubistvo i apelovao na Rusiju da sprovede hitnu i nepristrasnu istragu. On je Nemcova nazvao "neumornim zagovornikom svoje zemlje" i "jednim od najelokventnijih branilaca" prava ruskog naroda.

Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je gnev zbog smrti Nemcova. On je zločin nazvao "gnusnim ubistvom", a Nemcova "braniocem demokratije".

Putinov predstavnik je rekao da ovo ubistvo ima sva obeležja naručenog atentata i opisao ga kao "provokaciju" dodavši da će Kremlj nadgledati istragu.

Ruski Komitet za istrage je prokomentarisao da bi taj zločin mogao da bude pokušaj da se destabilizuje politička situacija. Portparol Vladimir Markin izjavio je danas da bi to ubistvo takođe moglo da bude vezano za islamski ekstremizam ili situaciju u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG