Linkovi

Hiljade letova otkazano i poslednjeg dana u godini


ARHIVA - Putnici na aerodromu u Denveru u Koloradu, 24. novembra 2021.
ARHIVA - Putnici na aerodromu u Denveru u Koloradu, 24. novembra 2021.

Hiljade letova unutar Sjedinjenih Država kao i međunarodnih letova, je pomereno ili otkazano u petak zbog lošeg vremena i sve većeg broja slučajeva zaraženih omikron varijantom koronavirusa, što je doprinelo problemima putnika tokom praznične nedelje.

Više od 2.600 letova je otkazano širom sveta u petak, uključujući i više od 1.200 letova unutar zemlje, kao i letova za i iz SAD, prema podacima vebsajta FlightAware.com. Ukupno je odloženo više od 4.600 letova na svetu.

Božićni praznici su obično najprometniji period u avio-saobraćaju, ali je zbog brzog širenja omikrona naglo porastao broj zaraženih kovidom, zbog čega su aviokompanije morale da otkažu letove pošto su piloti i posada morali da budu u karantinu.

Iznenadni dolazak omikrona je doveo do rekordnog broja slučajeva u brojnim zemljama širom sveta. Saobraćajne agencije širom SAD su smanjile ili potpuno ukinule svoje usluge zbog manjka osoblja, do kojeg je došlo do zbog rasta broja slučajeva u zemlji.

U četvrtak, drugi dan za redom, SAD su imale rekordan broj novoprijavljenih slučajeva, na osnovu proseka za nedelju dana, sa više od 290.000 infekcija prijavljenih svakog dana, prema podacima Rojtersa.

U državi Njujork, u četvrtak je prijavljeno više od 74.000 slučajeva kovida 19, saopštila je guvernerka Keti Hočul. Gradske vlasti su prošle nedelje rekle da će značajno ograničiti broj ljudi koji će biti dozvoljena na Tajms skveru za proslavu nove godine.

Rast broja slučajeva kovida 19 u SAD naveo je neke kompanije, posebno u sektoru energetike, da promene planove da vrate određeni broj zaposlenih da nastave da rade u svojim kancelarijama počevši od sledeće nedelje. Korporacija Ševron planirala je puni povratak zaposlenih počevši od sledeće nedelje ali je te planove odložila na neodređeno vreme.

Piloti i osoblje američkih aviokompanija nisu spremni da rade prekovremeno za vreme praznične sezone, iako su im ponuđene finansijske povlastice. Mnogi radnici se boje da će se zaraziti kovidom i nisu spremni da se nose sa "neposlušnim" putnicima, saopštili su sindikati nekih aviokompanija.

XS
SM
MD
LG