Linkovi

Dan građanske neposlušnosti u Jermeniji


Pristalice opozicije na ulicama glavnog grada Jerevana

Politička kriza u Jermeniji se produbljuje, pošto su se pristalice opozicionog lidera Nikola Pašinijana u velikom broju odazvale na njegov poziv na dan građanske neposlušosti, posle odluke parlamenta da odbaci njegovu kandidaturu za premijera.

Vršilac dužnosti ministra kulture Armen Amirjan podneo je ostavku posle sastanka sa aktivistima koji su ga pre toga pozvali da se pridruži protestima.

Demonstranti su blokirali glavne saobraćajnice u Jerevanu, u znak solidarnosti sa Pašinijanom, koji je uprkos ogromnoj podršci sprečen da postane naredni premijer Jermenije.

Posle satima duge rasprave na vanrednoj sednici parlamenta, vladajuća stranka odbacila je kandidaturu Pašinijana, za koju je glasalo 45, a protiv bilo 55 poslanika.

Na mitingu posle glasanja Pašinijan je pojačao strasti među svojim pristalicama, koje ne odustaju od toga da se izbore da on postane novi premijer.

Republikanska partija na čelu sa smenjenim bivšim premijerom Sezom Sarkisijanom uskratila je podršku vođi protesta Pašinjanu, pošto je predvodio masovne proteste, koji su doveli do ostavke Sarkisijana prošlog meseca.

Pašinjan je rekao da samo on može da oslobodi bivšu sovjetsku republiku od korupcije, siromaštva i da sprovede slobodne i poštene izbore.

Ozbiljna politička kriza u maloj zemlji na jugu Kavkaza traje već nekoliko nedelja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG