Linkovi

Avganistan postao važan saveznik SAD


Američka državna sekretarka Hilari Klinton na današnjoj konferenciji za novinare u Kabulu
Američka državna sekretarka Hilari Klinton na današnjoj konferenciji za novinare u Kabulu

Status koji je dodeljen ratom razorenoj zemlji ne računajući članice NATO-a, ima još 15 zemalja među kojima Egipat, Izrael, Japan i Pakistan

Vašington je proglasio Avganistan važnim saveznikom, čime su se stvorili uslovi da Sjedinjene Države uspostave dugoročni okvir za saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane sa tom zemljom, iako ona nije član NATO-a.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton objavila je novi status za Avganistan u Kabulu, gde se danas sastala sa predsednikom Hamidom Karzaijem.

Posle razgovora, ona je poručila da Avganistan "više ne može da bude utočište" za teroriste al-Kaide i drugih organizacija koje prete SAD, regionu i svetu. Sekretarka Klinton rekla je da novi status "snažan simbol" posvećenosti Vašingtona budućnosti Avganistana, dodajući da SAD neće ostaviti Avgansitan "na cedilu".

Pored Avganistana, ovakav status ima još 15 zemalja, uključujući Egipat, Izrael, Japan i Pakistan.

Iz Kabula, sekretarka Klinton odlazi u Japan, na konferenciju o civilnoj pomoći Avganistanu, gde se očekuje da donatori obećaju dugopročnu pomoć za građansko društvo u iznosu od četiri milijarde dolara godišnje.

Kina odbacuje kritike


Klinton je prethodno boravila u Parizu, gde je prisustvovala konferenciji o Siriji, na kojoj je optužila Kinu i Rusiju da blokiraju napredak u toj zemlji.

Kina je danas odbacila kritike američke državne sekretarke. Portparol ministarstva spoljnih poslova Liu Veimin izjavio je da su njeni komentari "potpuno neprihvatljivi" i da Kina ima široku podršku članova međunarodne zajednice za svoj stav o Siriji.
XS
SM
MD
LG