Linkovi

Oproštaj Hilari Klinton


Hilari Klinton oprašta se od osoblja Stejt Departmenta 1. februara 2013.
Hilari Klinton oprašta se od osoblja Stejt Departmenta 1. februara 2013.

Posle četiri godine rada, Hilari Klinton je danas napustila položaj državne sekretarke SAD.

Posle četiri godine rada, Hilari Klinton je danas napustila položaj državne sekretarke SAD.

Opraštajući se od osoblja Stejt Departmenta, praćena aplauzom okupljenih kolega, ona je izjavila da je ponosna na rad koji su svi zajedno obavljali u protekle četiri godine i da joj je bila čast da bude na čelu tog sekretarijata. Osvrćući se na današnji napad u Ankari, Klinton je podsetila da “živimo u složena I povremeno opasna vremena”, ali i dodala da je danas veći optimista u pogledu budućnosti nego kada je došla na položaj pre četiri godine.

Ona je izrazila zahvalnost svojim saradnicima što su imali prilike da doprinesu stvaranju boljih, snažnijih i bezbednijih SAD i sveta. Njen naslednik, senator Džon Keri, danas je položio zakletvu na privatnoj ceremoniji. On će biti drugi državni sekretar u Obaminoj administraciji.

U poslednjem govoru koji je održala na toj funkciji, Hilari Klinton je juče u Savetu za spoljnopolitičke odnose poručila da će SAD nastaviti da budu lider u 21. veku kao što su bile proteklih decenija.

"Predvodjeni predsednikom Obamom, okončali smo rat u Iraku, započeli tranziciju u Avganistanu i uhvatili Osamu bin Ladena. Takodje smo revitalizovali američku diplomatiju i ojačali naša savezništva. Dok naš ekonomski oporavak još nije potpun, idemo u pravom smeru. Ukratko, Amerika je danas snažnija na domaćem planu i uživa veće poštovanje u svetu. Naše globalno liderstvo je na mnogo čvršćim osnovama nego što su mnogi predvideli.”

Klinton je energično branila svoj rad u toku četiri godine na čelu Stejt Departmenta i podsetila na stanje američke diplomatije kada su predsednik Obama i ona došli na svoje položaje.

"Dva rata…Ekonomija u slobodnom padu. Tradicionalna partnerstva oslabljena. Naš diplomatski ugled narušen. Svuda širom sveta ljudi su dovodili u pitanje američku privrženost ključnim vrednostima, I našu sposobnost da održimo svoje globalno liderstvo. To me je sve sačekalo prvog radnog dana na mestu vašeg državnog sekretara.”

Ranije ove nedelje, Hilari je izjavila da se raduje onome što je čeka u budućnosti.

"Radujem se što ću, kad završim svoj mandat, početi da nadoknadjujem 20 godina nespavanja.”
XS
SM
MD
LG