Linkovi

Klinton potpisala da je predala sve mejlove


Hilari Klinton u kampanji za demokratsku predsedničku nominaciju, na skupu u Nju Hempširu 28. jula 2015.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton potpisala je zvanična sudska dokumenta potvrdjujući da je predala sve relevantne mejlove koje je poslala i primila na svom privatnom nalogu dok je bila na položaju državne sekretarke SAD.

Izjava koju je Klinton potpisala je zavedena u federalnom sudu u ponedeljak, a dokument podrazumeva da Hilari može da bude kažnjena zbog davanja lažnog iskaza ukoliko sud zaključi da je namerno prikrila neke informacije.

Hilari Klinton, koja se bori za demokratsku predsedničku nominaciju na izborima 2016. proteklih meseci je bila izložena kritikama kada je utvrdjeno da je koristila svoj lični imejl nalog za slanje zvaničnih poruka. Ona navodi da je predala 55,000 mejlova Stejt Departmentu i da je ovlastila agenciju da ih objavi.

Konzervativna organizacija Judicial Watch pokrenula je sudski process tražeći pristup informacijama o Hilari Klinton povezanim sa njenom službom u Stejt Departmentu za vreme prvog mandata predsednika Baraka Obame.

Američki Sekretarijat za pravosudje razmatra pokretanje istrage o mogućem kompromitovanju osetljivih podataka u mejlovima Hilari Klinton, ali ističe da u pitanju ne bi bila krivična istraga. Tokom nastupa u okviru svoje kampanje u Ajovi prošle nedelje, Klinton je istakla da nikada nije primala niti slala poverljive informacije preko svog privatnog naloga.

Kritičari je optužuju da pokušava da prikrije kontroverzne komunikacijena svom privatnom nalogu, uključujući one u vezi sa smrtonosnim terorističkim napadom na američki konzulat u Bengaziju u Libiji 2012.

XS
SM
MD
LG