Linkovi

FBI: Bez optužnice protiv Hilari Klinton


Direktor FBI Džejms Komi
Direktor FBI Džejms Komi

Direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi rekao je da, posle sveobuhvatne istrage, ne može da preporuči podizanje optužnice protiv Hilari Klinton zbog upotrebe privatnog servera dok je bila na položaju državne sekretarke. Međutim, Komi je istakao da su Klinton i njeni službenici bili izuzuzetno nemarni kada je reč o poverljivim informacijama, te da postoje dokazi o potencijalnim kršenjima propisa.

Direktor Federalnog istražnog biroa rekao je na konferenciji za novinare da je Hilari Klinton koristila nekoliko servera i brojne mobilne aparate za lične i poslovne mejlove. Komi je naveo da je FBI pročitao svih 30 hiljada mejlova tokom istrage i da je utvrđeno da su 110 mejlova u 52 prepiske sadržavali povjerljive informacije. Iako su pojedine čak bile strogo povjerljive, biro nije utvrdio da je riječ o namjernom kršenju zakona.

"Tužioci razmatraju niz faktora prije nego što odluče da li će da podignu optužnicu. U obzir se uzimaju očigledna pitanja, poput jačine dokaza, naročito u pogledu namjere. Tokom donošenja odgovornih odluka, takođe se razmatra kontekst akcija pojedinca i kako su slične situacije rešavane u prošlosti. Kada se osvrnemo na našu istragu nepropisnog odnosa prema poverljivim informacijama ili njihovog uklanjanja, ne možemo da nađemo dokaze koji bi potkrijepili podizanje optužnice na osnovu tih činjenica.”

Komi je dodao da je moguće da su, kako se izrazio, nepijateljski akteri imali pristup nalogu bivše državne sekretarke. Naglasio je i da je Klinton često koristila private servere u drugim zemljama.

Portparol Hilari Klinton, Brajan Felon, saopštio je da je njen izborni štab zadovoljan odlukom Federalnog istražnog biroa da ne preporuči podizanje optužnice, kao i rešavanjem cijelog slučaja.

Međutim, verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je odbacio odluku biroa i poručio na Tviteru da je sistem namešten.

Oštro je reagovao i predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan. "Odbijanjem da se sekretarka Klinton krivično goni zbog nemarnog i nepropisnog postupanja i prenošenja informacija o nacionalnoj bezbednosti uspostavlja se užasni presedan", naglasio je Rajan.

XS
SM
MD
LG