Linkovi

Klinton završila posetu Aziji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton na konferenciji za novinare u Kambodži, 12. jul 2012.

Državna sekretarka SAD poručila zemljama jugoistočne Azije da rešavaju sporove na multilateralnim razgovorima bez korišćenja zapaljive retorike.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton završila je regionalne sastanke u Aziji pozivom svim zemljama jugoistočne Azije da sarađuju na diplomatskom i drugim planovima u rešavanju teritorijalnih sporova, kao što su nesuglasice oko Južnog kineskog mora.

Klinton je razgovarala sa novinarima danas, posle sastanka sa članovima Udruženja zemalja jugoistočne Azije kao i pojedinačnih sastanaka sa kolegama iz tog regiona.
Ona je rekla da spor više zemalja oko prava na Južno kinesko more podvlači vrednost koju takve regionalne organizacije imaju za ublažavanje zapaljive situacije u toj oblasti.

"Ni jedna zemlja ne može da ne bude zabrinuta zbog povećanja zategnutosti, pojačanja zapaljive retorike i nesuglasica oko eksploatacije resursa. Videli smo zabrinjavajuće primere ekonomskih pritisaka i problematične upotrebe ratnih i drugih brodova u vezi sa nesuglasicama među ribarima. Stoga očekujemo da ASEAN i Kina učine istinski napredak ka donošenju propisa o ponašanju u Južnom kineskom moru, zasnovanih na međunarodnom pravu i međunarodnim sporazumima“, rekla je Hilari Klinton.

Ona je dodala da bi ti sporovi trebalo da se rešavaju na multilateralnim razgovorima jer, kako je rekla, oni često pogađaju i šira područja, a razgovori između samo dve strane mogu da donesu "konfuziju pa čak i konfrontaciju".

Brunei, Kina, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam polažu pravo na delove Južnog kineskog mora koje je veoma bogato ribom, a možda i značajnim nalazištima nafte i gasa.

Brifing državne sekretarke obuhvatio je i mnoge druge teme, uključujući bilateralne sporazume između Sjedinjenih Država i Kine, Sjedinjenih Država i Japana, pitanja bezbednosti na Korejskom poluostrvu i krizu u Siriji.
XS
SM
MD
LG