Linkovi

Borbe na istoku Ukrajine; ruski konvoj se približava granici


Valentina Smirnova u svojoj kući koja je uništena u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, 14. avgust 2014.

U oblastima pod kontrolom pro-ruskih separatista na istoku Ukrajine nastavljaju se borbe, dok se ruski konvoj sa - kako zvanična Moskva tvrdi - humanitarnom pomoći približava granici.

Gradska skupština Donjecka saopštila je da su dve osobe ubijene, a dva tržna centra i jedna kuća oštećeni u granatiranju, čija meta je po prvi put bio uži centar grada.

Regionalni odsek za zdravstvo u Donjecku danas je objavio da su 74 civila stradala, dok je 116 povređeno u borbama u toj oblasti u poslednja tri dana. Od 1. marta, ubijeno je 839 stanovnika Donjecke oblasti, dok su 1.623 osobe ranjene.

Konvoj od skoro 300 kamiona, koji prevozi - kako zvanična Moskva tvrdi - humanitarnu pomoć, krenuo je jutros iz jugozapadnog ruskog grada Voronježa, gde se zaustavio usled konroverze koja se tiče tovara koji prevozi i konačne destinacije. Danas se ponovo zaustavio u gradiću Kamenjsk-Šahtinjski, u oblasti Rostov, oko 40 kilometara od ukrajinske granice i oko 100 kilometara jugoistočno od Luganska.

Moskva tvrdi da je koordinisala isporuku humanitarne pomoći sa Crvenim krstom, ali su predstavnici te organizacije juče rekli da i dalje ne znaju ništa o tome.

Vlada u Kijevu, koja optužuje Rusiju da naoružava pobunjenike i podržava pobunu na istoku zemlje, uporno izražava sumnju da Moskva koristi konvoj kao izgovor za eventualnu potpunu invaziju. Moskva je te optužbe juče nazvala "apsurdnim".

XS
SM
MD
LG