Linkovi

2.6 miliona mrtvorodjene dece u svetu


Trudnice u Siera Leoneu

Medicinski istraživači ustanovili su da su se skoro svi slučajevi od oko 2,6 miliona mrtvorođene dece u svetu prošle godine, dogodili u zemljama sa niskim I srednjim primanjima. Rezultati su objavljeni u seriji članaka u medicinskom časopisu “Lanset”.

Koautor izveštaja Hana Blenkou kaže da se u podsaharskoj Africi rađa najviše mrtvorođenčadi kao i da je tamo najsporija stopa poboljšanja.

“98 odsto njih su stanovnici podsaharske Afrike i Južne Azije ili drugih zemalja sa niskim i srednjim primanjima, uz dva procenta u bogatim zemljama. Međutim, to ne znači da je bilo koja zemlja izuzeta. U svim zemljama se rašaju mrtva novorođenčad, što se može sprečiti poboljšanjem zdravlja i nege žena”.

U Pakistanu je najveći procenat mrvorođenih beba i iznosi 43 odsto na 1.000 porođaja, zatim slede devet podsaharskih zemalja: Nigerija, Čad, Niger, Gvineja Bisao, Somalija, Džibuti, Centralnoafrička Republika, Togo i Mali. Bogate zemlje, kao što su Island i Danska, imaju najnižu stopu mrtvorođenih na svetu.

Studije definišu mrtvorođenčad kao bebe koje su umrle u materici posle 28 nedelja trudnoće.

Prosečna stopa mrtvorođenih na svetu opala je sa 24,7 na 1.000 porođaja, na 18,4 između 2000. i 2015. godine. Svetski zdravstveni savet postavio je kao cilj 12 na 1.000 rođenja ili manje, do 2030. godine.

XS
SM
MD
LG