Linkovi

Da li bi deca s vaškama trebalo da idu u školu?


Da li bi deca s vaškama trebalo da idu u školu?
Da li bi deca s vaškama trebalo da idu u školu?

Većina dece na severnoj hemisferi vratiće se u ovih dana u školu. Kao i svake godine, prodaja proizvoda protiv vaški će porasti. Vaške su druge po redu, odmah posle prehlade, kada je reč o prenosivim bolestima, koje pogađaju školsku decu, navodi klinika "Mejo". Američko udruženje pedijatara objavilo je nove smernice o tome kako se suprostaviti vaškama.

Deca koja imaju vaške najčešće se udaljuju iz škola u Americi – dok ih se ne otarase. Međutim, prema novim smernicama Američkog udruženja pedijatara, deca ne bi trebalo da gube nastavu zbog vaški. Dr Ranit Mišori iz medicinskog centra Džordžtaun u Vašingtonu kaže da stara pravila nisu dovela do rešenja problema:

„Do trenutka kada vam primete vaške u kosi, vi ih već imate skoro mesec dana. Tako da to što vas uklone iz škole u tom trenutku neće promeniti broj ostale dece koja imaju vaške. Ono što škole treba da urade jeste, da kada se pojavi prvi slučaj odmah to i objave. Treba osigurati da svi provere svoju decu, sprovedu tretman kod kuće i vrate decu u školu sledećeg dana kao da se ništa nije dogodilo“.


Američko udruženje pedijatara navodi da neki tretmani za uništavanje vaški, uključujući i preparate na recept, kao i one u slobodnoj prodaji, možda više nisu delotvorni, zato što su vaške u nekim oblastima razvile otpornost na njih.

Dr Elen Rom, pedijatar u dečjoj bolnici u Klivlendu, savetuje:

„Najjednostavniji i najjeftiniji tretman je šampon s jednoprocentnim permetrinom. Našamponirate glavu, ostavite 10 minuta, isperete i zatim operete posteljinu i odeću. Sledećeg jutra ponovo operete posteljinu i odeću.“

Lekari upozoravaju roditelje da pažljivo pročitaju listu sastojaka u proizvodima, koji se koriste protiv vaški. Neki od tih sastojaka su zapaljivi. Drugi mogu da utiču na nervni sistem. Neki roditelji više vole prirodne lekove, kao što su maslinovo ulje, vazelin ili majonez.

„Ne postoje naučna ispitivanja i studije koje su uporedile kućne lekove sa bilo kojim drugim tretmanom, tako da ne znamo da li oni daju rezultati, ali nisu toksični i za neke ljude su u tom smislu vrlo prihvatljivi“,
kaže dr Mišori.

Suprotno ustaljenom mišljenju, lekari kažu da vaške nemaju nikakve veze sa ličnom higijenom i ne mogu da se prošire na ostale delove tela. Konačno, vaške ne prenose bolest, a njihovo prenošenje obično se događa u većim grupama – kao što je škola – i to kontaktom glava na glavu.

XS
SM
MD
LG