Linkovi

Finansiranja zdravstvenih programa u siromašnim zemljama


Rezultati u održanju zdravlja majki i dece su sve uspešniji, a Svetska banka i Globalni fond sarađuju kako bi povećali broj programa za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Glavni donatori menjaju način finansiranja zdravstvenih programa u siromašnim zemljama. Te promene su sada usmerene na motivisanje zdravstvenih radnika da pruže bolju negu kao i na pomoć pacijentima da je dobiju.

Kada trudnice dobiju kvalitetnu zdravstvenu negu i kada su sa njima prilikom porođaja iskusne babice i lekari, majke i bebe imaju veće šanse da prežive.

Takođe, kada su deca vakcinisana protiv bolesti koje je moguće sprečiti i kada imaju adekvatnu negu kada su bolesna, veće su šanse da dožive svoj peti rođendan.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da prošle godine, 6 i po miliona dece nije doživelo svoj peti rođendan. Deca rođena u podsaharskoj Africi su u najvećem riziku da će umreti tokom prvih pet godina života, a većina tih smrtnih slučajeva može da se spreči.

Svetska banka i drugi veliki donatori pokrenuli su plan za pomoć deci da prežive. Tim Evans je na čelu programa Svetske banke.

“Želimo da žene imaju pristup zdravstvenoj nezi posle porođaja. Želimo da deca, koja su rođena uz prisustvo profesionalaca, imaju pristup hitnoj zdravstvenoj nezi. Ako želimo takve uslove za populaciju, kako bi trebalo da organizujemo sistem i ulažemo u njega na način da dostignemo te ciljeve", pita Evans.

Plan se naziva “Finansiranje na osnovu rezultata”. On povezuje podsticaj sa rezultatima. Na primer, u nekim zemljama, ženama je plaćeno da se porode u bolnici. Babice dobijaju dodatni novac za porađanje zdrave dece. Lekari bi mogli da budu dodatno plaćeni ako vakcinišu određeni broj dece. Program omogućava podsticaj direktne medicinske nege za pacijenta ili dolazak pacijenta u kliniku.

“To je funkcija davanja podsticaja onim ljudima na terenu da reše te probleme jer podsticaj za njih znači postizanje rezultata", priča Evans.

Pomoć je takođe namenjena programima u zemljama sa srednjim primanjima. Bebe su najranjivije u prvih 28 dana života. Podsticajni program pomogao je Argentini u kojoj je smrtnost beba smanjena za 74 odsto.

Svetska banka je od 2007. godine finansirala programe zasnovane na rezultatima u 31 zemlji, dovoljno da se uoči da program spasava živote i olakšava donatorsko finansiranje. Banka sada sarađuje sa Globalnim fondom za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije kako bi im pomogla da usvoje finansiranje na osnovu rezultata u borbi protiv tih smrtonosnih bolesti.

I druge velike finansijske organizacije takođe proučavaju plan. Slični programi mogli bi da pomognu da devojčice ostanu u školama gde mogu da nauče kako da rade i da istovremeno obeshrabre dečje brakove i spreče tinejdžerske trudnoće. Krajnji rezultati mogli bi da budu zdravije majke i bebe.
XS
SM
MD
LG