Linkovi

Nove tehnike u lečenju aneurizme


Nove tehnike u lečenju aneurizme
Nove tehnike u lečenju aneurizme

Američko udruženje za borbu protiv srčanih oboljenja saopštilo je da je procenat smrtnosti zbog bolesti koje utiču na srce i krvne sudove opao za skoro 30 odsto od 1990-ih. Ipak, srčana oboljenja i dalje su glavni uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. To je upravo i bio razlog smrti američkog diplomate Ričarda Holbruka koji je preminuo zbog prskanja aorte 13. decembra.

Aorta je najveći krvni sud u ljudskom telu. Ona se proteže od srca prema abdomenu i kroz nju krv protiče ka drugim organima i arterijama. Zdrave arterije su glatke i elastične, ali kod onih koje su oslabljene, krv koja protiče kroz njih može da stvori mehur. Ako taj mehur prsne, šanse za preživljavanje su veoma male. Javlja se sa samo nekoliko simptoma unapred i čak sa hitnim medicinskim tretmanom, samo mali procenat pacijenata preživi. U faktore rizika uključeno je i godište pacijenta.

Doktor Ričard Rubin je šef kardiološkog odeljenja u Sibli bolnici u Vašingtonu.

Kako starimo, aorta postaje sve krtija. Faktori poput visokog krvnog pritiska i naslaga u arterijama mogu da oslabe zid aorte i načine je još više krtijom i to u odredjenom trenutku, ako je pritisak prejak, može da izazove prskanje“, ističe Rubin.

Postoje i drugi faktori kao što su prevelika telesna težina ili iznenadni priliv energije.

Posebno opasan je nagli rast pritiska, na primer, ako lopatom čistite sneg ili ako vas neko zamoli da pomerate nameštaj i to vam bude izuzetno naporno, vaš krvni pritisak može da skoči iznenada i to može posebno da izazove prskanje zida aorte“, objašnjava doktor Rubin.

Mehuri odnosno aneurizme mogu da se ustanove rentgenskim snimcima ili tehnikama kao što su ekokardiogram, snimanje magnetnom rezonancom i ket skenerom. Tako je Kevinu Hiliju ustanovljen aneurizam pre dve godine.

Lekar je uradio ekogram i primetio neregularnost u veličini srca. Zatim je snimio ket skenerom i ustanovio aneurizmu na aorti“, kaže Hili.

Lekari su izlečili Hilijevu aneurizmu, ali doktor Rubin objašnjava da, ako aneurizma iznenada pukne, situacija postaje pitanje života ili smrti.

Kada se to dogodi, krv u vašem telu počinje da se izliva u plućnu duplju ili u abdomen i to je onda medicinski hitan slučaj. Vaša krv će isteći, krvni pritisak će opasti i tada vitalni organi u telu neće više primati dovoljnu količinu krvi jer će ona isteći kroz naprslinu“, navodi kardiolog Ričard Rubin.

Lekari mogu da uklone aneurizmu i zamene je veštačkim zidom krvnog suda. Grupa lekara u Australiji pronašla je način da odstrani aneurizmu bez hiruruške operacije. Doktor Toni Grebs izvodi tu proceduru u Sent Vinsent bolnici u Sidneju.

Značajno poboljšanje u dizajnu i tehnologiji omogućilo nam je da izvedemo takvu operaciju kroz dva veoma mala reza u preponama i jednom na ruci kako bi imali pristup arterijama. To je zaista revolucionarno i promenilo je moj pristup tretiranju aneurizme.“

Iako godine mogu da budu faktor, lekari kažu da održavanje nivoa holesterola, krvnog pritiska i telesne težine u normalnim granicama može da pomogne da vaša aorta ostane zdrava i umanji vaše šanse za dobijanje aneurizme.

XS
SM
MD
LG