Linkovi

Tači: Odluka između integracije i izolacije


Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u obraćanju građanima da Kosovo u predstojećem periodu treba da se odluči između integracije i izolacije. On je uputio zahtev poslanicima Skupštine Kosova da izglasaju zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i založio se za formiranje Zajednice Srpskih opština. O ovim temama danas je govorio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je u Prilužju prisustvovao hramovnoj slavi.

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je poslanicima Skupštine Kosova da će imati istorijsku odgovornost na dan kada se bude glasalo o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom 1. septembra. On je kazao da je u rukama poslanika da dokažu da je Kosovo ozbiljna država koja se pridržava međunarodnih obaveza.

"Glasajte kako biste potvrdili našu geostratešku orjentaciju i partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnim evropskim saveznicima i našu viziju za evroatlanske integracije. Ne žrtvujte vašu budućnost i budućnost celog Kosova radi dnevnih ili lokalnih političkih interesa", rekao je Tači.

Tači se u obraćanju javnosti založio i za formiranje Zajednice srpskih opština rekavši da će ona biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i da njenim formiranjem neće doći do podele ili autonomije unutar Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Prilužju, da više prava za Srbe kroz Zajednicu srpskih opština, neće značiti ni jedan milimetar manje prava za kosovske Albance, već da može samo da im znači sigurniju, mirniju i stabilniju budućnost.

Odgovarajući na pitanje novinara kako ocenjuje stav poslanika Srpske liste da će glasati za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ako MTS dobije 20 baznih stanica južno od Ibra, Đurić je kazao da je važno da se pokaže da Srbi u institucijama nisu samo brojno stanje već da je se postuje njihova reč.

"Ne odobravam bilo kakvo pretvaranje srpskih političkih predstavnika u folklor. Ako srpski politicki predstavnici u tim institucijama nesto traže, oni koji odlučuju među većinom, dakle među kosovskim Albancima treba to dobro da saslušaju i treba da znaju da iza toga ne stoji jedna mala ili veća politička grupacija već da iza toga stoji jedinstveni srpski narod", rekao je Đurić

Đurić je u Prilužju kod Vučitrna prisustvovao proslavi hramovne slave Preobraženja gospodnjeg. Nakon litije i liturgije položen je i osveštan kamen temeljac za parohijski dom u ovom selu.

Sa Đurićem su danas bili i predstavnici Srba u kosovskim institucijama, ministri, zamenik premijera i nekoliko poslanika. Dok su sva trojica srpskih članova Vlade Kosova Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić saborovali u Prilužju, u Prištini se održavala sednica Vlade Kosova.

Danas nismo uspeli da od premijera Ise Mustafe čujemo njegov komentar o tome što ni jedan srpski predstavnik danas nije prisustvovao sednici Vlade, ali Đurić smatra da su danas ipak opravdano bili odsutni.

"Našim predstavnicima u kosovskim institucijama danas je bilo ovde mesto sa svojim narodom u Prilužju i Plemetini", kazao je Đurić.

Đurić je imao opravdanje za predstavnike Srba sa Kosova i za to što pre nedelju dana ni jedan od njih nije prisustvovao parastosu ubijenoj deci u Goraždevcu.

"Oni su bili u Goraždevcu kada je obnavljan spomenik kada je Vlada Srbije obnovila. Ja sam bio tada tamo. Dakle, spomenik koji je razoren od strane ekstremista. Mislim da treba da budu naši predstavnici na svim sličnim skupovima i manifestacijama, jer moramo da otrgnemo od zaborava zločine koji su počinjeni nad našim narodom", rekao je Đurić.

Povodom hramovne i seoske slave Preobraženja gospodnjeg pred nekoliko desetina gradjana i predstavnika Srba iz Beograda i sa Kosova održan je i bogat kulturno - umetnički program.

XS
SM
MD
LG