Linkovi

Tači: Predstaviću ponudu za Srbe na severu


Tači: Imam poverenje gradjana i skupštine
Tači: Imam poverenje gradjana i skupštine

Premijer Kosova odbacio je platformu srpskog predsednika Nikolića kao "političku avanturu" koja šteti normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Na sledećem sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem predstaviću najafirmativniju moguću ponudu za Srbe na severu Kosova izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike premijer Kosova Hašim Tači. On je kazao da je dijalog jedina mogućnost za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i poručio da je crvena linija Prištine u razgovorima ugrožavanje suvereniteta Kosova.

Glas Amerike: Mediji su preneli da ne nameravate da premijersko mesto ustupite Ramušu Haradinaju. Kako onda vidite povratak u strukture vlasti gospodina Haradinaja i njegove partije i kakvu mu ulogu nudite?

Hašim Tači: Ulogu svakog političkog lidera na Kosovu i u svakoj zemlji određuje volja građana, glas i građanski legitimetet, prema tome i na Kosovu vladaju ista načela i standardi. Ja sam pobedio na izborima, imam ugovor sa građanima, imam poverenje građana, imam poverenje Skupštine i naravno da ću nastaviti moje upravljanje tokom mog ustavnog i zakonskog mandata. Ali istovremeno postoji jedna dobra volja, uzajamna volja da se integriše i Alijansa za budućnost Kosova za upravljanje, na osnovu koalicije sadašnjih partnera.

Glas Amerike: Šta nudite njemu?

Hašim Tači: Angažovanje u okviru proširenja Vlade i u okviru odgovonosti normalno onih institucionalnih. Mi smo raspravljali i izrazili volju da zajednički radimo u jednom strateškom partnerstvu, a nema nekog sporazuma u vezi sa ministarskim mestima. Mi smo na pragu izbora u Demokratskoj partiji Kosova i posle organizovanja kongresa Demokratske partije Kosova ja ću predstaviti ponudu za Alijansu za Budućnost Kosova koja je četvrta politička snaga na Kosovu.

Glas Amerike: Da li ostajete na čelu političkog tima Kosova u dijalogu sa Beogradom i kako ocenjujete tok dosadadašnjih razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu?

Hašim Tači: Mi smo održali tri sastanka sa premijerom Dačićem. Sastanci su bili korektni i pozitivni, o preuzimanju odgovornosti i mislim da su bili konkretni, posebno kada se radilo o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. Na dva granična prelaza su počeli da se sprovode, a od 31. decembra će početi sprovođenje i na Brnjaku i Beloj zemlji, a ostali prelazi u januaru mesecu. Sledeći sastanak izemđu nas će se održati 17. januara, shodno tome oba premijera imaju potpune mandate za proces normalizovanja odnosa između države Kosovo i Srbije.

Glas Amerike: Šta su crvene linije Prištine u političkim razgovorima sa Beogradom?

Hašim Tači: Neugrožavanje Ustava i kosovskih zakona.

Glas Amerike: To isto kaže i Srbija za svoj Ustav, da li je moguć kompromis ili će jedna strana morati da popusti?

Hašim Tači: Vi znate i nezavisnost Kosova jeste i bila je naš kompromis, tako da smo sada dve suverene države i na jednakom smo nivou. Moj rad i odgovornost je da radimo za dobrosusedske odnose, za evropske kriterijume i standarde. Kosovo i Srbija treba da se koncentrišu i da rade što je više moguće na normalizovanju odnosa tako da se što je pre moguće integrišu u NATO i Evropsku Uniju. Nema kompromisa sa suverenitetom.

Glas Amerike: Da li je moguć prekid dijaloga?

Hašim Tači: Jedina mogućnost je dijalog. Svako ko preduzme neke jednostrane korake biće veoma skupo za njega. Da, ja sam opredeljen sa najboljom voljom da nastavimo dijalog, da radimo na pitanjima od zajedničkog interesa Kosova, Srbije i naših naroda. Proces koji se vodi od Evropske Unije, ima punu podršku i Sjedinjenih Američkih Država. Što pre normalizujemo odnose, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju, biče dobro za sve, za mir i stabilnost u regionu.

Glas Amerike: Rekli ste da platforma Srbije za Kosovo nije prihvatljiva. Zašto, sta tu konkretno nije prihvatljivo za Vas?

Hašim Tači: Ja mislim da platforma predstavljena od predsednika Nikolića je jedna njegova nova politička avantura, jedna ideja koja šteti normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija, koja šteti investicijama Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država za mir i stabilnost u regionu, koja i njemu lično nanosi štetu, iako on misli da dobija u unutrašnjosti Srbije. Prema tome njegove ideje su stare ideje koje se nikad neće realizovati u Republici Kosovo. To je jedan potpuno bezvredan dokument.

Glas Amerike: Šta je ono što Priština najviše može da ponudi severu Kosova i da li je to bila tema nekog od razgovora sa premijerom Srbije?

Hašim Tači: Mi ćemo se sastati i u januaru i raspravićemo o mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih bezbednosnih struktura sa tog dela Republike Kosova, a ja ću predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe građane na severu. Oni će uživati ista prava i na jugu i na severu, neće biti dvostrukih standarda, standarda da jedna zajednica u jednoj određenoj državi živi sa dvostrukim standardima, nego će živeti sa jednakim pravima.

Glas Amerike: Da li ste nekada u životu bili u Beogradu?

Hašim Tači: Ne, nisam bio.

Glas Amerike: Da li očekujete da ćete skoro - ili možda Dačic kod Vas u Prištinu?

Hašim Tači: Dačić je bio na Kosovu, vi znate on je građanin Kosova, ja sam mu čak ponudio i dvojno državljanstvo poštujući Ustav i naše zakone. Mi smo otvoreniji i ne radimo sa logikom i mentalitetom progona i hapšenja, iako je Dačić bio deo jednog režima koji se mnogo mrzi na Kosovu, a o tome kada ću ja biti u Beogradu, nemam neku nostalgiju. Međutim, bilo kako bilo, komunikacija, sloboda kretanja ljudi je budućnost naših zemalja i naših lidera i Dačić je dobrodošao da dođe i u moju kancelariju.

Glas Amerike: Da li očekujete u skorijoj budućnosti susrete bez posrednika iz Evropske Unije.

Hašim Tači: Biće sastanaka i bez posredovanja Evropske Unije, ali moramo još malo čekati.
XS
SM
MD
LG