Linkovi

Harvi: Već pod vodom, Hjuston se suočava sa kišom koja bi mogla padati danima


Heavy Toll in Houston, South Texas From Hurricane Harvey
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Video: Izveštaj Zlatice Houk

U oblast oko Hjustona, u Teksasu, nema predaha u ponedeljak od kiša koje je donela istorijska tropska oluja i od kojih se očekuje da će nastaviti da padaju narednih nekoliko dana, dok spasioci pokušavaju da na terenu dođu do onih koji su zarobljeni velikim poplavama.

Prognostičari očekuju da će oluja, koja je do obale došla kao uragan Harvi u petak uveče, izbaciti oko 25 centimetara nove kuše oko Hjustona preko noći, natapajući dalje četvrti najveći grad u SAD.

Na tu oblast je, na nekim mestima, već palo više od 60 centimetara kiše po kvadratnom metru.

Vodeći prognostičar Patri Bjurk iz Centra SAD za prognozu vremena, rekao je za Glas Amerike da se očekuje da će pasti dodatnih 40 do 60 centimetara kiše koja bi mogla da pada bar do srede.

"Poruka koju danas šaljemo je da zapravo nikada nismo videli oluju poput ove. Nikada nismo videli ovakve količine kišnih padavina na tako širokoj oblasti, tako da je šteta već sada katastrofalna i, nažalost, nastaviće da bude katastrofalna u danima koji dolaze", rekao je Bjurk.

Nacionalni vremenski servis saopštio je da se centar oluje premeštao sporo prema jugoistoku rano u ponedeljak, putem koji bi je odveo nazad u Meksički zaliv u nekom trenutku tokom ponedeljak i dopustio joj da eventualno ponovo prikupi snagu pre nego što se vrati na kopno kasnije u utorak.

Residents are evacuated from their homes surrounded by floodwaters from Tropical Storm Harvey Sunday, Aug. 27, 2017, in Houston, Texas.
Residents are evacuated from their homes surrounded by floodwaters from Tropical Storm Harvey Sunday, Aug. 27, 2017, in Houston, Texas.

I dok oluja donosi talas za talasom teške kiše nad regionom, Vojni inženjerski korpust Vojske SAD saopštio je rano u ponedeljak da započinje kontrolisano oslobađanje vode iz dva rezervoara kako bi se sprečio njihov pad i kako bi se smanjio rizik od budućnih poplava. Ta oslobađanja trajaće nedeljama.

Na stotine operacija spašavanja događaju se u oblasti sa posadama u helikopterima, čamcima i onima koji se peške probijaju kroz poplave. Dobrovoljci su se pridružili policiji, vatrogascima i medicinskom osoblju, kao i 3.000 pripadnika Nacionalne garde.

Guverner Teksasa, Greg Abot, rekao je da će narediti podizanje 1.000 dodatnih ljudi u redove Nacionalne garde u Hjustonu u ponedeljak. On je proglasio stanje katastrofe na oko četvrtini teritorije države Teksas, dozvoljavajući vladi da ubrza pružanje pomoći u tim oblastima.

Svaki veći autoput u i iz Hjustona postao je reka, a dva aerodroma u tom gradu su zatvorena. Do sada, zabeležena su dva smrtna slučaja u vezi sa olujom.

S obzirom na to da je putanja kretanja oluje predviđena znatno pre nego što je ona udarila na Teksas, počinju da se postavljaju pitanja zbog čega nije naređena masovna evakuacija.

XS
SM
MD
LG