Linkovi

Hapšenja pomagača ID u Španiji i Maroku


Policija čuva stražu ispred železničke stanice Atocha u Madridu (arhivski snimak).
Policija čuva stražu ispred železničke stanice Atocha u Madridu (arhivski snimak).

Vlasti u Španiji i Maroku uhapsile su 14 osoba pod sumnjom da su deo mreže za regrutovanje boraca koji bi se pridružili militantnoj grupi Islamska država u Iraku i Siriji.

Španski ministar unutrašnjih poslova, Horhe Fernandez Diaz preneo je novinarima da su hapšenja obavljena u mestu San Martine de la Vega, južno od Madrida kao i na pet lokacija u severnom Maroku (Kazablanki, Fezu, Nadoru, Al Hoseimiju i Driuešu).

Ministar nije naveo više detalja o uhapšenima i njihovim navodnim aktivnostima ali je istakao da je u Španiji na snazi visok nivo uzbune zbog mogućeg terorističkog napada. To, izmedju ostalog, podrazumeva ječe policijsko prisustvo na mestima kao što su železničke stanice, luke i aerodromi.

Španija je proteklih godina privela desetine osumnjičenih ekstremista. U martu su vlasti uhapsile osmoro ljudi za koje je rečeno da su ispostava propagandne mašinerije Islamske države unutar Španije.

Španska vojska je tokom protekle godine takodje učestvovala u koaliciji koju predvode SAD a koja vrši vazdušne udare na ekstremiste Islamske države.

XS
SM
MD
LG