Linkovi

Hapšenja zbog eksplozije u Tijanđinu


Kineski državni mediji saopštili su da je policija uhapsila 12 osoba umešanih u eksplozije u skladištu u luci Tijanđin 12. avgusta, u kojima je život izgubilo najmanje 145 osoba.

Vlasti navode da se najmanje 28 osoba vode kao nestalo. Državna novinska agencija Šinhua prenosi da su među uhapšenima dvojica najviših čelnika firme Rui Hai, u čijem je vlasništvu skladište u Tijanđinu.

Uhapšena su takođe trojica zamenika generalnog direktora te firme. Policija navodi da su svi privedeni odgovorni za skladištenje opasnih hemikalija.

U eksplozijama je uništeno široko područje u luci, a do njih je došlo zbog požara i toksične mešavine nestabilnih, zapaljivih hemikalija. Istražitelji nastoje da utvrde kako je skladište imalo dozvolu da drži tako opasne hemikalije blizu stambenih delova, čime su prekršeni bezbednosni standardi.

Incident je otvorio pitanje i da li se druga skladišta i fabrike takodje ne pridržavaju potrebnih standarda, te da li dobro dokumentovana korupcija unutar kineske vlade vodi ka takvim prekršajima.

XS
SM
MD
LG