Linkovi

Hamenei: Iran neće dozvoliti da ga SAD "zastrašuju"


Ajatola Ali Hamenei

Vrhovni lider Irana Ajatola Ali Hamenei zaoštrio je raspravu sa američkom administracijom o nuklearnom sporazumu koji je Iran 2015. potpisao sa grupom svetskih sila među kojima su i SAD.

Predsednik Donald Tramp često kritikuje sporazum sa Iranom. Pretio je da će odustati od dogovora prema kojem Iran treba da smanji obim svojih nuklearnih aktivnosti kako bi umanjio strahovanja da radi na razvoju nuklearnog oružja. U zamenu, Teheranu su ublažene ekonomske sankcije. Hamenei kaže da Iran neće dozvoliti da ga SAD “maltretiraju i zastrašuju” zbog dogovora.

"Što se tiče nuklearnog sporazuma, svaki pogrešan potez represivnog sistema biće praćen reakcijom Islamske Republike”, izjavio je Hamenei.

Iranski predsednik Hasan Rohani u nedelju je otputovao na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gde će, kako se očekuje, razgovarati sa svetskim liderima o sporazumu koji je Iran sklopio sa SAD, Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom posle dugih pregovora.

Američki državni sekretar Reks Tilerson u intervjuu za program televizije CBS “Face the Nation” izrazio je uverenje da Iran tehnički poštuje sporazum ali da se ne ponaša u duhu jezika tog dokumenta kojim se nagoveštava novi pristup u odnosima Irana sa svetom. U sporazumu se takođe navodi da nijedna strana neće preduzeti korake da se podrije taj dogovor. Iran ističe da američka pretnja novim sankcijama i odustajanjem od dogovora predstavlja kršenje duha sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG