Linkovi

Odbijena kandidatura Vajklifa Žana


Vajklif Žan tokom jednog od predizbornih obraćanja svojim pristalicama
Vajklif Žan tokom jednog od predizbornih obraćanja svojim pristalicama

Izborna komisija Haitija donela je odluku da poznati hip-hop umetnik Vajklif Žan nije ispunio uslove kako bi mogao da se kandiduje za predsednika siromašne ostrvske zemlje, koju je nedavno pogodio razorni zemljotres.

Žan, koji živi u Sjedinjenim Državama, prihvatio je odluku komisije i apleovao na svoje pristalice da učine isto. U pismenom saopštenju, Žan je naveo da se vladavina zakona mora poštovati kako bi Haiti postao velika nacija. Izborna komisija odbacila je kandidaturu Vajklifa Žana jer nije u kontinuitetu živeo na Haitiju tokom pet godina pre izbora. Žan je takođe rekao da je - bez obzira na odluku komisije - "dom tamo gde ti je srce", a da je njegovo "oduvek bilo i uvek će biti na Haitiju".

Četrdesetogodišnji muzičar, rođen na Haitiju, ali odrastao u SAD, bio je jedan od 34 predsednička kandidata, čije je kandidature izborna komisija razmatrala, i jedan od 15 koji su odbijeni. među onima koji će moći da se takmiče na izborima 28. novembra nalaze se i dva bivša premije Žak Eduardo Aleksis i Ivon Neptun.

XS
SM
MD
LG