Linkovi

Odbijena kandidatura Vajklifa Žana


Vajklif Žan tokom jednog od predizbornih obraćanja svojim pristalicama

Izborna komisija Haitija donela je odluku da poznati hip-hop umetnik Vajklif Žan nije ispunio uslove kako bi mogao da se kandiduje za predsednika siromašne ostrvske zemlje, koju je nedavno pogodio razorni zemljotres.

Žan, koji živi u Sjedinjenim Državama, prihvatio je odluku komisije i apleovao na svoje pristalice da učine isto. U pismenom saopštenju, Žan je naveo da se vladavina zakona mora poštovati kako bi Haiti postao velika nacija. Izborna komisija odbacila je kandidaturu Vajklifa Žana jer nije u kontinuitetu živeo na Haitiju tokom pet godina pre izbora. Žan je takođe rekao da je - bez obzira na odluku komisije - "dom tamo gde ti je srce", a da je njegovo "oduvek bilo i uvek će biti na Haitiju".

Četrdesetogodišnji muzičar, rođen na Haitiju, ali odrastao u SAD, bio je jedan od 34 predsednička kandidata, čije je kandidature izborna komisija razmatrala, i jedan od 15 koji su odbijeni. među onima koji će moći da se takmiče na izborima 28. novembra nalaze se i dva bivša premije Žak Eduardo Aleksis i Ivon Neptun.

XS
SM
MD
LG