Linkovi

Sutra konačna presuda Perišiću


Momčilo Perišić u sudnici u Hagu, 6. septembar 2011.
Momčilo Perišić u sudnici u Hagu, 6. septembar 2011.

Perišić je u prvostepenom postupku, u septembru 2011. osuđen na 27 godina zatvora, pošto je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH

Haški tribunal sutra će izreći konačnu presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perisiću optuženom za zločine počinjene u Bosni i Hercegovin i Hrvatskoj.

Perišić je u prvostepenom postupku, u septembru 2011. osuđen na 27 godina zatvora, pošto je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH od 1993. do 95. i raketnih napada na civile u Zagrebu u maju 1995.

On je jedini oficir Vojske Jugoslavije osuđen pred Tribunalom za zločine u BiH i Hrvatskoj, s obziorm da su Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić za zločine u Vukovaru osuđeni kao oficiri JNA. U žalbi koju je podnela na presudu, Perišićeva odbrana navela je, kao jedan od ključnih, argument sudije Molotoa da vođenje rata nije zločin.

Presudom se, po odbrani,"kriminalizuje vođenje rata, što nije zločin po statutu Tribunala niti po međunarodnom običajnom pravu".
XS
SM
MD
LG