Linkovi

Sekretar odbrane SAD u poseti Kini


Američki sekretar odbrane, Čak Hejgel i njegov kineski kolega Čang Vanćuan, Peking 8. april 2014.
Američki sekretar odbrane, Čak Hejgel i njegov kineski kolega Čang Vanćuan, Peking 8. april 2014.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel upozorio je da će Sjedinjene Države braniti svoje azijske saveznike u slučaju bilo kakvog konflikt sa Kinom.

Sekretar za odbranu SAD, Čak Hejgel sastao se sa kineskim kolegom, generalom Čangom Vanćuanom u Pekingu i rekao da je Vašington "u potpunosti predan" sporazumima koje obavezuju Sjedinjene Države da pruže zaštitu svojim dugogodišnjim saveznicima - Japanu i Filipinima.

Hejgel je ponovio američku kritiku takozvane identifikacione zone vazdušne odbrane koju je Kina uspostavila u području u kome se nalaze ostrva, na koja Japan takođe polaže pravo.

Filipini, Japan i još nekoliko zemalja u regionu, tvrde da se Kina služi zastrašivanjem kako bi proširila svoje granice na moru.

"Sjedinjene Države imaju jasan stav o ovom pitanju. A to je da, prvo, svaka zemlja ima pravo da uspostavi svoju zone vazdušne odbrane, ali nema pravo da to čini jednostrano, bez ikakve konsultacije i koordinacije. Time se povećavaju napetosti i nesporazumi i to bi konačno moglo da dovede do opasnog konflikta", istakao je američki sekretar za odbranu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Čang je ostao čvrsto pri kineskom stavu, izjavivši da Peking ne pristaje na kompromise niti će činiti ustupke u tekućim sporovima. Rekao je i da je Kina spremna da upotrebi silu ukoliko to bude potrebno, ali da "neće prva inicirati nevolje sa svojim susedima".

Teritorijalni sprorovi i tenzije u vezi sa njima su u centru pažnje Hejgelove trodnevne posete Kini.

Čak Hejgel je juče posetio kinesku luku Ćingdao gde je obavio dvočasovni obilazak kineskog nosača aviona Liaoning. Taj potez su pohvalili zvaničnici Pentagona, koji odavno traže veću transparentnost kineske vojske.
XS
SM
MD
LG