Linkovi

SAD: Ostavka sekretara za odbranu


Predsednik Barak Obama, sekretar za odbranu Čak Hejgel i potpredsednik SAD Džo Bajden u Beloj kući tokom objave Hejgelove ostavke
Predsednik Barak Obama, sekretar za odbranu Čak Hejgel i potpredsednik SAD Džo Bajden u Beloj kući tokom objave Hejgelove ostavke

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel podneo je ostavku nakon gotovo dve godine na tom položaju.

Aktuelni šef Pentagona, inače prvi ratni veteran na tom položaju, pismo ostavke podnio je predsjedniku Baraku Obamu rano jutros.

„Bila mi je najveća privilegija u životu da predvodim i što je najvažnije služim sa muškarcima i ženama u Sekretarijatu za odbranu.Izuzetno sam ponosan na ono što smo postigli tokom ovog vremena“, rekao je Hejgel u Bijeloj kući.

„Prošlog mjeseca, Čak je došao da razgovaramo o poslednje dvije godine mog mandata i odlučio da je, nakon što je vodio sekretarijat kroz period tranzicije, odgovarajuće vrijeme za njega da okonča svoju službu“, rekao je predsednik Barak Obama.

Obama je pozdravio sekretara za odbranu zbog njegovog, kako je naveo, odlučnog vođstva.

„Kada sam te imenovao za ovaj položaj, rekao si da ćeš mi uvijek davati iskrene savjete i to si i radio. Kada je to bilo najvažnije, iza zatvornih vrata u Ovalnoj kancelariji, uvijek si mi otvoreno govorio o stvarima i na tome ću ti uvijek biti zahvalan.“

Vijest o odluci sekretara za odbranu da napusti taj položaj prvo je objavio dnevnik “Njujork Tajms” koji je, pozivajući se na izjave visokih zvaničnika administracije, prenio da je Hejgel podnio ostavku “pod pritiskom” u svijetlu nekoliko spoljnopolitičkih kriza, među kojima je i borba protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Čak Hejgel je prvi član kabineta koji se odlučio na taj potez nakon što su republikanci trijumfovali na izborima početkom mjeseca i preuzeli kontrolu nad Kongresom. Dužnost je preuzeo u februaru 2013. godine, umjesto Leona Panete, kao jedini republikanac među predsjednikovim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost. Najavljujući Hejgelovu nominaciju u januaru 2013., Obama ga je pozdravio i zbog spremnosti da sarađuje sa obje stranke.

Čak predstavlja dvostranačku tradiciju, koja nam je potrebna u Vašingtonu.”

Međutim, svi nagovještaji dvostranačke saradnje su nestali, dok su Sjedinjene Države zbog Islamske države pojačale vojni angažman na Bliskom istoku. Jedan savjetnik sekretara za odbranu rekao je američkim medijima da Hejgel više nije bio prava osoba za taj položaj, jer je preuzeo dužnost da bi okončao rat, a ne započeo još jedan.

Hejgel je nedavno kritikovao savjetnicu za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs i politiku administracije u vezi sa Sirijom. Poput sekretara za pravosuđe Erika Holdera, koji je ostavku podnio u septembru, Hejgel će ostati na položaju dok njegov zamjenik ne bude potvrđen u Senatu.

Potencijalni kandidati, kako prenose mediji, su Mišel Flornoj, bivša podsekretarka za odbranu, te Ešton Karter, bivši zamjenik sekretara za odbranu.

XS
SM
MD
LG