Linkovi

Reagovanja na nominaciju Hejgela


Predsednik Barak Obama i njegov kandidat za narednog sekretara za odbranu Čak Hejgel
Predsednik Barak Obama i njegov kandidat za narednog sekretara za odbranu Čak Hejgel

Bivšeg republikanskog senatora Čaka Hejgela i Džona Brenana, savetnika za anti-terorizam, čekaće teška pitanja u procesu potvrde njihove kandidature u Senatu.

Predsednik Barak Obama imenovao je bivšeg republikanskog senatora iz Nebraske, Čaka Hejgela, za sekretara za odbranu, a svog savetnika za anti-terorizam, Džona Brenana – za novog šefa CIA-e.

Predsednik Obama saopštio je svoje kandidate – Hejgela na čelu Pentagona, i Brenana kao šefa CIA-e – dok su uz njega stajali aktuelni sekretar za odbranu Lion Paneta i zvaničnik CIA-e Majk Morel.

"Izbor Čaka Hejgela na vodeći položaj u oružanim snagama bio bi istorijski. On bi bio prvi vojnik koji je postao Sekretar za odbranu, jedan od retkih sekretara koji su ranjeni u ratu, i prvi vijetnamski veteran na čelu tog Sekretarijata”, rekao je Obama.

Hejgel, bivši senator koji je služio dva mandata, uživa snažnu podršku medju bivšim i sadašnjim zvaničnicima. Medjutim, neki republikanci i drugi kritičari protive se njegovom izboru zbog stavova koji, prema njima, pokazuju neprijateljstvo prema Izraelu i slabost po pitanju Irana.

"Ako bude potvrdjen za Sekretara za odbranu, bio bi to sekretar za odbranu sa najnegativnijim stavom prema državi Izrael u istoriji SAD”, primećuje republikanski senator Lindzi Grejem.

Hejgel se jednom prilikom osvrnuo na takozvani “jevrejski lobi” u Vašingtonu kao “zastrašujući.”

Portparol Bele kuće Džej Karni branio je Hejgela.

"Senator Hejgel snažno podržava Izrael, izraelsko-američke odnose i tokom cele karijere zalagao se za američku podršku izraelskoj bezbednosti.”

Alan Elzner je potpredsednik “Džej Strit-a”, pro-izraelske, i bliskoistočne lobistiučke organizacije koja takodje podržava Hejgela.

"U toku su pokušaji da se ukalja Hejgelov ugled, i meni lično to smeta. Moj otac je preživeo holokaust, i veoma sam svestan da anti-semitizam postoji u svetu. Ali kada pogledam Čaka Hejgela, takva optužba je prosto besmislena.”

Ukoliko njegovu nominaciju potvrdi Senat, Džon Brenan će zameniti generala Dejvida Petreusa, koji je prošle godine podneo ostavku na mesto šefa CIA- kada se saznalo da je imao vanbračnu aferu.

"Moja misija će biti da se postaram da CIA ima sva sredstva koja su joj potrebna da zaštiti našu zemlju, i da njen rad uvek odražava slobode i vrednosti koje su nama tako dragocene.”

Očekuje se da će zakonodavci imati teška pitanja za Brenana zbog njegovog stava da su namerna ubistva osumnjičenih za terorizam u stranim zemljama – legalna i moralna.

Predsednik Obama rekao je da Brenan i Hejgel znaju da nacionalna bezbednost zavisi od muškaraca i žena u redovima vojske i obaveštajnih zajednica.

“Oni razumeju da ostvarujemo uspehe samo zahvaljujući ljudima iz svih redova tih institucija.”

Obama je pozvao Senat da brzo razmotri te nominacije, kao i njegovu nominaciju demokratskog senatora Džona Kerija za državnog sekretara.

Zabrinutost u Izraelu

Ime kandidata predsednika Obame za novog sekretara za odbranu uzrokovalo je reakcije u Izraelu i nadu u Iranu da će doći do „praktičnih promena“.

Predsedavajući izraelskog parlamenta Ruven Rivlin je rekao da je „zabrinut“ povodom nominacije bivšeg republikanskog senatora Čaka Hejgela, zbog njegovog stava prema Izraelu.

Medjutim, Rivlin je dodao da su veze izmedju Izraela i Sjedinjenih Država i dalje jake i da „jedna osoba ne odredjuje politiku.“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak nisu neposredno komentarisali Hejgelovu nominaciju.

U Iranu, predstavnik ministra inostranih poslova Ramin Mehmanparast je rekao kako se Teheran nada da će Hejgelova nominacija dovesti do „praktičnih promena“ u američkoj inostranoj politici.
XS
SM
MD
LG