Linkovi

Sekretar za odbranu Hejgel u poseti Bliskom istoku


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel po dolasku u Tel Aviv, 21. april, 2013.
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel po dolasku u Tel Aviv, 21. april, 2013.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je doputovao u Tel Aviv, prvu odrednicu posete Bliskom istoku

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel kaže da važan sporazum sa Izraelom o prodaji oružja, upućuje „veoma jasan signal“ Iranu da je vojna akcija i dalje moguća radi sprečavanja Teherana da razvija ili koristi nuklearno oružje.

Hejgel je o tome govorio tokom leta za Tel Aviv, na početku šestodnevne posete Bliskom istoku, tokom koje će glavna tema biti prodaja oružja Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji i, takođe, situacija u Iranu i Siriji.

Na pitanje da li bi Izrael mogao da preduzme vojni napad na Iran, Hejgel je rekao da će „Izrael doneti odluku koju mora da donese da bi se zaštitio i odbranio“. Ipak, on je dodao da Sjedinjene Države i druge zemlje i dalje veruju da ima vremena za pregovore i oštre sankcije, koje imaju uticaj na iranske nuklearne planove. Hejgel je dodao da između Izraela i Sjedinjenih Država možda postoje neke razlike u pogledu vremenskih rokova.

Posle Izraela, Hejgel treba da obiđe Jordan, Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, važne bliskoistočne saveznike Sjedinjenih Država, zabrinute zbog nemira u Siriji. Saudijska Arabija nastoji da kupi usavršene raketne sisteme od Sjedinjenih Država, a Ujedinjeni Arapski Emirati žele da kupe određen broj aviona F-16.
XS
SM
MD
LG