Linkovi

Srbija će se žaliti na odluku o izručenju dvoje radikala Hagu


Vojislav Šešelj nakon povratka iz Haga u Srbiju 2014.

Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će se žaliti na odluku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) o izručenju dva člana Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete optužena za nepoštovanje Suda u Hagu, objavio je portal Balkanska tranzicionalna pravda.

Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije, izjavila je da je, kako se izrazila, licemerno od Haga da kaže da se svedoci ne smeju pojaviti pred sudom u Beogradu i da se zbog toga radikalima mora suditi u Hagu.

„Srbija ima pravo žalbe, ona će to osporiti”, rekla je Kuburović, a objavila beogradska televizija Hepi.

MMKS je prethodno ovog meseca povukao odluku kojom je postupak za nepoštovanje Suda protiv Petra Jojića i Vjerice Radete prebačen Srbiji, uz obrazloženje da su svedoci u ovom slučaju rekli da ne veruju srpskom pravosuđu.

„Odbijanje svedoka da daju iskaze u Srbiji bitno bi onemogućilo Tužilaštvo da iznese svoj slučaj i odužilo postupak”, stoji u odluci MMKS-a.

Jojić i Radeta, zvaničnici SRS-a, optuženi su za nepoštovanje Haškog suda u postupku protiv njihovog stranačkog lidera Vojislava Šešelja.

Optuženi su da su uticali na svedoke tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili ne svedoče.

Šešelj je u aprilu 2018. godine proglašen krivim za ratne zločine i osuđen je na deset godina, ali neće ići u zatvor zbog vremena koje je proveo u pritvoru. On je odbio da se vrati u Hag na izricanje presude, a danas je poslanik u Skupštini.

Vlasti Srbije su se nekoliko godina sporile sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja radikala.

Tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za njihovo hapšenje.

Međutim, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u maju 2016, odlučilo je da nema zakonskih osnova za njihovo izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je u oktobru 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda.

Zatim je Interpol za optuženim radikalima raspisao „crvene poternice”.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nesaradnje u slučaju članova SRS-a.

Tribunal je zatim doneo odluku da se postupak prebaci u Srbiju, koju je ovog meseca povukao, nakon što su svedoci izjavili da su zabrinuti za bezbednost privatnost i sigurnost njihovih porodica.

Trećeoptuženi radikal, Jovo Ostojić, preminuo je u Srbiji 2017.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG