Linkovi

Bramerc pred izveštaj UN-u: Izručiti radikale, Tribunal neće odustati


Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, na jednoj od sednica Saveta bezbednosti UN
Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, na jednoj od sednica Saveta bezbednosti UN

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatražio je u Beogradu od zvaničnika Srbije izručenje troje radikala koji su optuženi za nepoštovanje Haškog tribunala. Bramerc je ocenio da taj problem vremenom neće nestati, a u zvaničnim saopštenima sa sastanka nije se mogao videti nikakakv direktan odgovor Beograda na te zahteve.

U zvaničnom saopštenju sa sastanka Bramerca i premijera Srbije Aleksandra Vučića, na kome je razgovarano o izveštaju tužioca za Savet bezednosti UN, ne pominje se eventualna Vučićeva reakcija na Bramercove konkretne zamerke i zahteve, već se ponavlja da je Srbija posvećena otkrivanju počinioca ratnih zločina.

"Vučić je istakao da je Srbija posvećena borbi za otkrivanje onih koji su počinili ratni zločin, njihovom kažnjavanju, kao i da je spremna za punu regionalnu saradnju u cilju otkrivanja počinilaca", kaže se u zvaničnom vladinom saopštenju.

U istom tonu je i saopštenje sa sastanka Bramerca se ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem - Saradnja MUP-a i Tribunala je dobra i postoji prostor za njenim unapređenjem. Saopšteno je da je Stefanović rekao i da je Srbija opredeljena da se svi oni koji su počinili ratne zločine privedu pravdi. Troje traženih radikala nije pomenuto.

Razmatranje Bramercovog izveštaja, SB UN će razmatrati u početkom decembra.

Portal Insajder.net u petak javlja da je Bramerc od vlasti Srbije zatražio i dodatne informacije od kojih će zavisiti njegov naredni izveštaj SB UN. Rekao je da postoji sumnja u postojanje političke volje za procesuiranje ratnih zločina, primećujući da Srbija već dugo nema tužioca za ratne zločine, kao i da je problematičan stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji.

"U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti podjednako kritičan kao i prethodni ili ću u njemu izraziti nadu", rekao je Bramerc za Insajder.

Govoreći o odluci Tribunala da se izruče troje članova Srpske radikalne stranke, Bramerc je rekao da je za njega kao pravnika ta situacija kristalno jasna i da će Srbija kao članica UN morati da sarađuje.

"Sve članice UN imaju obavezu da sarađuju sa Haškim tribunalu i Srbija tu nije izuzetak. Moj stav je u tom pogledu jasan a to je da nema alternative za Srbiju da pre ili kasnije postupi po odluci suda u ovom slučaju. O tome sam razgovarao i sa srpskim zvaničnicima", rekao je Bramerc.

Još pre šest meseci on je saopštio da je zabrinut zbog činjenice da nije postavljen tužilac za ratne zločine kao i zbog kadrovskih resursa u tužilaštvu za ratne zločine i delovima policije koji se bave istraživanjem tih zločina, a Bramerc sumnja i u postojanje političke volje za sprovođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

"Ono o čemu sam sa njima razgovarao je da se stiče utisak da se sve manje pažnje poklanja pitanju procesuiranja ratnih zločina. Stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji ne pomaže i navodi na zaključak da se tom pitanju ne pristupa na pravi način", rekao je Serž Bramerc.

Kada je reč o regionalnoj saradnji po pitanju procesuiranja ratnih zločina, Bramerc je rekao da je bio kritičan i prema Srbiji, i prema Hrvatskoj, i prema BiH. "Ima na hiljade slučajeva koja se moraju okančati a bez iskrene i efikasne regionalne saradnje to neće biti moguće", ocenio je Bramerc.

Podsetimo, Srbija je zvanično odbila da privede pravdi troje funkcionera SRS-a, pod obrazloženjem da je Viši sud u Beogradu odlučio da prema Zakonu o saradnji s Tribunalom nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje. Nakon toga, sudsko veće Haškog tribunal je donelo odluku u kojoj se navodi da Srbija ne može da ukazuje na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala nepridržavanje međunarodnih obaveza.

Optužnica Haškog tribunala iz oktobra 2012. tereti troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS-a da su u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima.

Optužnicom su obuhvaćeni Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić. Članovi SRS-a i pravnog tima Šešelja su, prema optužnici, vršili pritisak na svedoke, primoravali ih da promene svoje iskaze, a zauzvrat su im davali novac i nudili zaposlenje u SRS.

U optužnici se navodi da su neki od svedoka upozoravani da će ako svedoče za Tužilaštvo u Srbiji imati problema i da će im članovi porodice biti označeni kao izdajnici.

XS
SM
MD
LG