Linkovi

Guverner Teksasa: Prioritet hrana i voda, struja tek za nekoliko dana


Spasavanje čamcima u poplavljenom Hjustonu

Nivo vode i dalje raste u poplavljenim područjima Teksasa i Luizijane, uzrokujući ono što Nacionalna meteorološka služba naziva krizom "bez presedana." Najmanje šest ljudi je izgubilo život, prema procenama oko 30.000 je evakuisano iz svojih domova i smešteno u skloništa. Zvaničnici hvale saradnju između federalnih i državnih vlasti, privatnih grupa i običnih građana u akcijama spašavanja ljudi.

Spasilačke ekipe helikopterima izvlače ljude iz najteže poplavljenih područja u Teksasu. Stanovnici koriste male čamce da dopru do komšija i drugih zarobljenih u svojim kućama. Lokalni vatrogasci pridružuju se spasilačkim naporima.

Edmundo Venegas kaže za Glas Amerike da je njegov tim pomogao evakuaciju poplavljenih zajednica na severu Hjustona.

Koristimo vojne kamione, školske autobuse i sav naš aparat kako bi se svi izvukli odatle.“

Evakuisani stanovnici su odahnuli.

Blagosloven sam što su došli po nas, jer je moglo biti mnogo gore, pa sam srećan.“


Predsednik Donald Tramp pohvalio ekipe i sve ostale koji su uključeni u napore spasavanja.

"Vidimo kako komšija pomogne komšiji, prijatelj pomaže prijatelju, stranac pomaže strancu. Vidite to svuda, možete videti na televiziji, takav neverovatan rad i ljubav.“

Predsednik je obećao punu podršku federalne vlade ugroženim delovima Teksasa i Luizijane i rekao da je 8.500 federalnih radnika već uključeno u spasilačke operacije u Teksasu.

Šteta na kućama i infrastrukturi je već vidljiva, i pre nego što se očekuje da će kiša prestane. Ali zvaničnici kažu da je prioritet broj jedan, spasavanje ljudskih života.

Guverner Teksasa Greg Abot kaže da će rad na obnovi električne energije početi za dan ili dva.

„Mi razumemo da je jedna od najvećih potreba snabdevanje električnom energijom. Bez energije teško može da se funkcioniše. Stoga neprekidno radimo na tome da se obnovi napajanje strujom. Takođe želimo da se osigura da najosnovnija hrana i voda budu obezbeđeni svima kojima su potrebni.“

Predsednik Tramp je odobrio hitna sredstva i za susednu državu Luizijanu u ponedeljak na zahtev guvernera Džona Bela Edvardsa.

„Naravno, biće još dosta kiše svuda, a pošto se kreće prema istoku, možemo očekivati da će i padavine napredovati prema istoku. Kako izgleda, najgore tek sledi nama u Luizijani.“

Budžetski predlog Trampove administracije, predstavljen u martu, predviđa značajne rezove u federalnim programima za hitnu pomoć prilikom prirodnih katastrofa i u poplavama. Predsednik je, međutim, juče rekao da će napori za oporavak u Teksasu i Luizijani zahtevati milijarde dolara pomoći, koje će Kongres morati da odobri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG