Linkovi

Gutereš novi generalni sekretar, Jeremić izgubio trku u SB UN


Antonio Gutereš (REUTERS/Denis Balibouse - RTX1Z9FZ)
Antonio Gutereš (REUTERS/Denis Balibouse - RTX1Z9FZ)

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice i bivši premijer Portugala, Antonio Gutereš, preuzeće poziciju generalnog sekretarar Ujedinjenih nacija.Članice saveta bezbednosti UN bile su jednoglasne u svojoj odluci. U savetu je danas završena šesta runda glasanja za novog generalnog sekretara, koje je kao i prethodno, bilo anonimno, ali su stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta imale glasačke listiće u boji.

Mediji u Srbiji izveštavaju da je Gutereš u poslednjem neformalnom izjašnjavanju dobio 13 pozitivnih glasova, bez negativnih, uz dva neutralna.

“Dogovor je postignut, članovi Saveta bezbednosti UN su me izabrali za novog generalnog sekretara UN. Srećan sam i počastvovan“, objavio je Gutereš na Tviteru.

Gutereš (66) je u decembru završio mandat visokog komesara UNHCR-a, a na toj dužnosti je bio od 2005. Bio je portugalski premijer od 1995. do 2002. godine i poznat je po veštini vođjenje dijaloga.

Socijalista po političkom opredeljenju i proevropski orijentisan, Gutereš je pred kraj mandata na čelu agencije UN za izbeglice, više puta upozoravao na razvoj migrantske krize i na "stanje pucanja" humanitarnih agencija zbog ogromnog broja izbeglica i migranata.

Kandidat Srbije Vuk Jeremić je zadržao drugu poziciju sa sedam pozitivnih glasova, od toga je dobio tri glasa zemalja stalnih članica SB UN, šest negativnih, od toga dva zemalja stalnih članica SB UN i dva neodređena.

"Nakon šest krugova glasanja, SB UN je postigao konsenzus. Čestitam Antoniu Guterešu na izboru za devetog generalnog sekretara UN. ‎Ovim je glavna svetska organizacija dobila pouzdanog i iskusnog rukovodioca, kome želim puno uspeha u obavljanju svojih novih dužnosti ," rekao je Jeremić za dnevnik list Blic.

Nekoliko dana pre ovog glasanja Jeremić, koji je sve vreme izbora bio smatran za jednog od favorita, nije prihvatio kompromis po kojem bi postao zamenik generalnog sekretara UN ukoliko odustane od kandidature za prvog čoveka svetske organizacije.

Jeremić je bio prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada bio red da da generalnog sekretara, a koje ovog puta nije bilo ispoštovano.

UN je glomazna i vremešna organizacija, po mnogim političarima i analitičarima, koja se suočava sa rastućim brojem problema, među kojima su reorganizacija, problem finansiranja, kao i pitanje da li će Nemačka da ostane u Savetu bezbednosti.

Neki mediji tvrde da će naslednik Ban Ki Muna, odlazećeg sekretara, biti suočen sa dosta problema i neka vrsta žrtvenog jagnjeta koje će naslediti posao koji je “vruć krompir”.

Odluka o izboru Gutereša trebalo bi da bude formalno usvojena na sutrašnjem glasanju u Njujorku, a novi generalni sekretar od 1. januara sledeće godine treba da započne rad u kabinetu.

Jeremić je u Srbiji po pisanju medija viđen i za kandidata na predsedničkim izborima, koji se očekuju sledeće godine. On je bivši ministar inostranih poslova u vladi Mirka Cvetkovića, a s obzirom na malo prepoznatljive predsedničke kandidate koji dolaze iz Srbije, neki mediji vide Jeremića kao kandidata baš zbog dobrog imidža koji je izgradio u trci za sekretara UN.

XS
SM
MD
LG